facebook

Атестація педагогів, або як зекономити на злиднях – Володимир Онацький

Те, що атестація педагогів у цьому навчальному році буде проблемною, стало зрозуміло вже у вересні, коли набуло чинності нове Положення про атестацію педагогічних працівників і педагоги знайшли час з ним ознайомитись.



Саме з вересня почали лунати запити до МОН, що робити з цим документом, як розуміти його конструкти. Саме тоді стало зрозуміло, що через певні норми нового положення багато педагогів втратять педагогічні звання та в зарплатах не тому, що стали гірше працювати, а тому, що так чиновники прописали окремі норми. Хто тільки не намагався прокоментувати недолугий документ, і тільки МОН зберігало стійко мовчання. Жодного офіційного роз’яснення і тільки обіцянка всі проблемні моменти вивчити і швидко відреагувати.

Так народився 6 листопада 2023 року наказ МОН №1360, відповідно до якого, робоча група мала до 10 листопада 2023 року винести на громадське обговорення зміни до Положення, до 1 грудня завершити обговорення і до 10 грудня 2023 року документ мав піти на державну реєстрацію до Мін’юсту.

Проте лише у лютому пройшло громадське обговорення. Було понад 200 зауважень та пропозицій. Це багато і свідчить про величезні проблеми, як у застосуванні Положення, так і у його підготовці. Остаточний текст документа, який мав би піти на держреєстрацію, так і досі не оприлюднено.

У березні закінчується атестаційний процес у закладах освіти, а відповідей на питання від МОН немає.

Отже, сьогодні найбільш проблемними питаннями є атестація: 1) керівників гуртків; 2) вихователів та вчителів, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр». Цим педагогам не присвоювались кваліфікаційні категорії, а лише тарифні розряди. Але, враховуючи якість виконуваної роботи, їм можна було присвоїти (підтвердити). педагогічні звання «старший учитель», «старший вихователь», «керівник гуртка- методист». Тепер же зазначені звання можна присвоювати лише особам з вищою чи першою категорією, а категорії цим працівникам, як я вже зазначав, не присвоюються.

Читайте також:  Батьки, кріпіться: Коли у школах закінчиться навчальний рік - названо нову дату

Замість того, щоб отримати схвалення своєї роботи під час атестації, педагоги будуть позбавлені тих звань, які їм були присвоєні, на які вони заслуговують, а окрім того, втратять ще 10 відсотків зарплатні. І все тому, що МОН не може (чи не бажає) вчасно виправляти свої ж помилки.

Можливо, колеги ще напишуть про те, що заважає нормально звершити атестаційний процес у 2024 році.

Отже, до кінця атестаційного процесу залишилось 20 днів. А нормального Положення про атестацію так і немає. Що робити атестаційним комісіям зі званнями? Як присвоїти (підтвердити) педагогічні звання, наприклад, керівникам гуртків, вихователям, вчителям з вищими тарифними розрядами?

P.S. Перепрошую, але дуже кортить запитати: так у кого що там провисає?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.