facebook

Які зміни чекають на шкільне харчування в 2024 році: опубліковано графік на кожний місяць

Згідно зі Стратегією реформування системи шкільного харчування в Україні суттєво зміниться підхід до організації та забезпечення дітей якісною та поживною їжею.



Зокрема, у закладах освіти модернізують кухні, підвищуватиметься кваліфікація кухарів та розшириться пільгова категорія дітей, які харчуватимуться за рахунок державних коштів. Крім того, згідно з документом, протягом 2024 року розроблено графік змін на кожен місяць.

Реформу шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, було схвалено Кабінетом міністрів й розроблено покроковий план її реалізації. Зокрема, наприкінці 2023 року було проведено аналіз можливостей щодо встановлення нижньої межі вартості харчування на одну дитину та складання нормативних вимог до проєктів харчових блоків у школах.

У 2024 році на шкільне харчування чекатимуть такі зміни:

У першому кварталі 2024 року закладам освіти нададуть рекомендації про найнижчу вартість харчування на одну дитину.

У лютому та серпні розглянуть можливість залучення коштів із державного бюджету до місцевих, для забезпечення харчуванням школярів пільгових категорій.

У березні має зʼявитися інформація про розширення категорій учнів, які зможуть харчуватися безкоштовно.

У квітні переглянуть заробітні плати працівників їдалень та медичних сестер у школах, а також визначать потреби закладів освіти щодо модернізації харчоблоків.

У травні будуть розробляти навчальні матеріали відповідно до оновленого стандарту професійної та професійно-технічної освіти за фахом “Кухар закладу освіти”.

У серпні визначиться попередній перелік закладів освіти, які потребують модернізації або відновлення харчоблоків. Крім того, буде створена інтерактивна карта потреб в організації харчування в школах та проводитиметься навчання тренерів центрів підвищення кваліфікації кухарів.

У вересні почнеться підготовка фахівців за професією “Кухар закладу освіти”.

У грудні має зʼявитися орієнтовне чотиритижневе сезонне меню, яке передадуть школам.

Читайте також:  Техогляд в Україні по-новому: Кабмін затвердив зміни у процедурі – що чекає на водіїв

Упродовж 2024 року в закладах освіти планують проводити просвітницьку роботу серед школярів. Зокрема, для учнів 1-4 класів поширять інтерактивні навчальні матеріали “Бокси здорового харчування”.

Школярам старшого віку для популяризації здорового харчування створять відповідний освітній контент, наприклад, ігри, вікторини, квести тощо. Так планується формувати здорові навички критичного мислення у протидії маркетинговим маніпуляціям із просуванням нездорової їжі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.