facebook

В Україні з 1 березня проіндексували пенсії: деяким громадянам доведеться чекати до квітня

В Україні з 1 березня проіндексували пенсії. Виплати зросли для мільйонів громадян. Проте є ті, кому доведеться зачекати на своє підвищення до 1 квітня.



В Україні з 1 березня проіндексували пенсії: деяким громадянам доведеться чекати до квітня – today.ua
Влада запевнила, що попри повномасштабну війну, соціальні зобов’язання виконуватимуться повністю, як це було до вторгнення. Так, у перший місяць весни в країні щорічно проводиться індексація пенсій відповідно до рівня інфляції.

Виплати збільшаться на 8%, хоч анонсувалося 13-відсоткове підвищення. Середня пенсія українців становитиме 5717 грн. Мінімальна доплата становитиме 100 грн, а максимальна перевищить 1500 грн.

Цього місяця перерахують пенсії понад 10 мільйонам українців. Йдеться про 9,5 мільйона пенсіонерів, які отримують виплати на загальних підставах. Також збільшиться дохід 596 тисяч колишніх силовиків та 97,8 тисячі пенсіонерів з інвалідності внаслідок хвороби або каліцтва внаслідок Чорнобильської катастрофи 1986 року.

З 1 березня аналогічно проіндексували пенсії 20,8 тисячі колишніх державних службовців, науковців та працівників органів місцевого самоврядування.

Чьи пенсии вырастут с 1 апреля
Стало відомо, що з 1 квітня зростуть пенсії пенсіонерів, які працюють. Виплати через місяць підвищать 654 тисячам українцям, які продовжують офіційно працювати й сплачувати внесок. Враховуватиметься їхній оновлений страховий стаж.

Співробітниця Адвокатського бюро “Івана Хомича” Олена Воронкова зазначила, що перерахунок кардинально не змінює пенсії працюючих українців, але збільшиться коефіцієнт індивідуального заробітку.

“З огляду на те, що основним критерієм для визначення розміру пенсії є заробітна плата особи та рік виходу на пенсію, суттєвими такі перерахунки бувають не дуже часто. Іноді це 20-50 грн, але іноді 1000-1200 грн. Насамперед це залежить від розміру заробітної плати, яку пенсіонер отримував після виходу на пенсію”, – цитує юриста “Фокус”.

Читайте також:  Франківець порівняв ціни та рівень зарплат зараз і п’ять років тому

Перерахунок пенсій пенсіонерам, що працюють, проводиться у двох ситуаціях:

українець продовжив працювати та накопичив не менше 24 місяців страхового стажу після призначення або минулого перерахунку пенсії незалежно від перерв у роботі;
якщо громадянин продовжував працювати й накопичив менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок виплат відбудеться не раніше, ніж через два роки від дня звернення за призначенням чи минулим перерахунком пенсії.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.