facebook

Березнева індексація скоро: як передчасно вийти на пенсію у 2024 році

В українському пенсійному законодавстві передбачено низку винятків та пільгових умов для окремих категорій громадян.

Деякі особи мають право вийти на заслужений відпочинок достроково до настання загальновстановленого пенсійного віку. Список таких пільговиків чітко визначено у профільних законодавчих актах. Йдеться не про звичайну вислугу років, а про спеціальні життєві обставини чи стан здоров’я, які дозволяють оформити пенсію позачергово.

Це стосується осіб з рідкісними вродженими вадами (гіпофізарним нанізмом, диспропорційним карликовим зростанням), людей з інвалідністю зору I групи, абсолютно незрячих та осіб з інвалідністю з дитинства I групи.

Крім того, військовослужбовців, які брали участь у бойових діях, тих, хто має офіційний статус учасника бойових дій, або ті, хто отримав інвалідність внаслідок війни.

До цього списку входять ще й члени сімей загиблих ветеранів війни (дружини/чоловіка), діти-інваліди з дитинства та батьки, яким приписано статус сімей загиблих ветеранів. Матері-героїні, які народили п’ятьох і більше дітей, і виховували їх щонайменше до 6-річного віку; матері дітей-інвалідів та тяжкохворих малюків.

Працівники, звільнені з ініціативи роботодавця через зміни організації виробництва.

Щоб оформити пенсію “поза чергою”, майбутньому пенсіонеру необхідно звернутися до відповідних органів соцзабезпечення з вичерпним пакетом документів. До стандартного списку входять: заява, паспорт та її копія, документи для підтвердження стажу (трудова книжка, спецдовідка), реєстраційний код платника податків, довідка про доходи.



Читайте також:  Wizz Air закриває свою українську авіакомпанію

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.