facebook

Вже навесні: на українців чекає дві радикальні зміни — особливо зачепить літніх людей

Українцям розповіли, як навесні зміняться пенсії
Цієї весни на українців чекають два важливих підвищення пенсій. Кому чекати на зміни розміру виплати та коли, повідомляє На пенсії.


У березні українцям уряд пообіцяв все ж таки провести індексацію пенсій. Її мають підвищити більшості офіційно зареєстрованих громадян.

За попередніми підрахунками, варто очікувати на підвищення розміру пенсії на 13%. Але у квітні частині пенсіонерів теж мають переглянути розмір виплати.

Йдеться про пенсіонерів, яким виповнилося 65 років за наявності стажу 30 років для жінок та 35 років для чоловіків. Для них із квітня це вже буде друге підвищення, пов’язане зі зміною в країні розміру мінімальної зарплати.

Річ у тому, що згідно з держбюджетом України на 2024 рік, мінімальна зарплата з 1 січня поточного року з 6700 грн зросла до 7100 грн, а з квітня цей показник стане вже 8000 грн.

Відповідно, у цієї категорії пенсіонерів розмір пенсії мав би зрости з минулого місяця, у березні їм мають провести індексацію, а з квітня теж розмір виплати має підвищитись.

Проте заплановане підвищення пенсій було відстрочено до березня. Вже з наступного місяця у таких пенсіонерів розмір пенсії має бути не нижчим за 2840 грн. У квітні очікується, що вони вже отримуватимуть 3200 грн.

При цьому вже відомо, кого в березні не торкнеться індексація пенсій:

громадян, які одержують найбільші пенсії;
громадян, які вийшли на пенсію упродовж останніх трьох років;
громадян, які отримують виплати, менші за мінімальні.
Проте останньої категорії громадян мають нарахувати спеціальну надбавку. Згідно з інформацією, опублікованою для обговорення на сайті Федерації профспілок України, індексацію пенсій у 2024 році планується провести з коефіцієнтом 1,079. Мінімальна сума підвищення пенсії становитиме 100 грн, максимально пенсіонерам додадуть 1577 грн.

Читайте також:  “Причетність до масових вбивств”: ДБР відкрила 3 кримінальних провадження проти Парубія

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.