facebook

Закон про мобілізацію стає радикальним: вигадані витончені методи покарання “ухилянтів”

У Раді пропонують нові методи покарання для “ухилянтів”
У Раді є законопроєкт про внесення змін до процесу мобілізації в країні. Його поки що не ухвалили, тому все ще можуть до документа внести зміни. Зокрема, у Раді запропонували нові методи покарання “ухилянтів”. Деталями поділився нардеп, член Комітету з питань нацбезпеки Вадим Івченко.


Зокрема журналіст поцікавився, чи можуть блокувати рахунок у банку за ухилення від мобілізації. За словами нардепа, якщо чоловік не надасть наявність військового обліку, то не пройде ідентифікацію та не зможе користуватися карткою.

Але Івченко додав, що це не блокування рахунків. Журналіст заявив, що тоді люди побільшають використовувати готівку.

На це депутат зазначив, що на кеш зараз можна лише розрахуватися в магазині, а ось робити великі покупки – ні.

Наприклад, є ліміт 150 тис. грн на оплату готівкою. Тому, наприклад, такі громадяни не зможуть купувати авто чи нерухомість.

Івченко додав, що розуміє, що буде чимало дискусій щодо цього пункту, але методи спонукання виконувати закон мають бути пропорційними.

І хоча депутат проти блокування рахунків чоловіків, але вважає, що як у випадку з порушенням правил дорожнього руху водію виписують штраф, так і з виконанням закону про військовий облік має за порушення бути покарання.

Ще як ми писали раніше, пропонується заборонити дітям тих, хто ухиляється від мобілізації вступати до ВНЗ. Крім того, і самим “ухилянтам” хочуть заборонити вступ до ВНЗ. Ще держава може відмовити у наданні допомоги.

Все це робиться для того, щоб стимулювати чоловіків призовного віку стати на військовий облік. Івченко зазначив, що постановка для чоловіків має бути обов’язковою, як в Ізраїлі.

Читайте також:  Мобілізація-2022: які види повісток бувають і що загрожує за неявку до військкомату

Але це не означатиме, що чоловіка після цього заберуть на фронт. Державі потрібно знати, скільки громадян перебуває на військовому обліку, щоб мати уявлення, скільки людей може захищати країну.

За прогнозом депутата, у Раді можуть проголосувати у другому читанні за законопроєкт про мобілізацію до 24 лютого 2024 року — другої річниці повномасштабного російського військового вторгнення в Україну.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.