facebook

Винен учитель, бо не підготувався до Нової української школи

Винен учитель, бо не підготувався до НУШ…



А навіть так: якщо діти в 5-му класі «не вміють читати» (закреслено) погано читають, не розуміють прочитаного, і, до того ж, не мають паперового підручника – то винні автори / підручник складний.

Щоб прочитати і зрозуміти, щоб вибрати головне, виписати / переписати, треба мати той текст, цілісним фрагментом. І мати урок. Бажано не один раз на тиждень чи раз через тиждень.

Про те, що треба вміти спочатку якісно відтворити інформацію, усно чи письмово, і що ця навичка є базовою для наступних, реально важливою, сперечатися не варто. Але ми нехтуємо базовим рівнем (знання – розуміння – використання) і хочемо від дитини відразу аналізу – оцінювання – творення. Будинок без фундаменту?

Кину і свою ложку дьогтю на вентилятор: НУШ у базовій школі була перекреслена / унеможливлена, серед іншого, і типовою освітньою програмою 2020 року. Бо задумували інтегровані курси, щоб не було одногодинних предметів, а наплодили навіть півгодинні. На рівні 5–6 класів це ще не так було помітно.

А загалом – треба прочитати увесь текст Тетяни Спіріної-Сметани. Буде над чим задуматися.

Автор: Ірина Васильків, старший викладач кафедри суспільствознавчої освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Читайте також:  Зарплата вчителів в Україні зросла

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.