facebook

В Україні проведуть наймасштабніше підвищення пенсій за кілька тижнів: як порахують

В Україні з 1 березня проведуть перерахунок пенсій. Розмір індексації рахується за формулою, прописаною у законі. Половину рівня інфляції за минулий рік додають до 50% середнього річного (враховуються дані за останні три роки) показника зростання зарплат. Це приблизно 13% (таку цифру публічно озвучували і в Мінсоці, і в уряді).



Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Це небагато, проте значно краще, ніж нічого. Минулого року прожитковий мінімум та мінімальну зарплату в Україні не переглядали, тож найбідніші пенсіонери через інфляцію втратили частину купівельної спроможності.

Індексація враховує тільки той розмір пенсії, що розраховано за формулою. Тобто якщо вам додатково підвищили виплати, наприклад, згідно з державними гарантіями, через додатковий стаж, доплати за будь-що, найімовірніше, цю “зайву” пенсію при індексації враховано не буде.

Наприклад, якщо вам виповнилось 65 років і ви виконали норму щодо стажу, мінімальний розмір пенсії становить 40% мінімалки, або 2840 грн. Якщо ваша пенсія за формулою становить 2700 грн, то платитимуть вам усе одно 2840 грн. Проте під час індексації приблизно на 13% підвищать не повну пенсію (2840 грн), а її розрахунковий розмір за формулою (2700 грн).

Законом передбачено мінімальний розмір індексації пенсій, розповідає OBOZ.UA один з авторів індексації, колишній міністр соцполітики Андрій Рева. Він запустив цей механізм ще у 2017-му. Зараз же, як каже ексміністр, це чи не єдиний спосіб відчутно підвищити пенсії. Мовляв, у меморандумі з МВФ влада взяла на себе зобов’язання відмовитись від додаткових соцвиплат (фактично від усіх, окрім тих, що передбачені законом). “Індексація і законом передбачена, і з МВФ погоджена”, – нагадує Рева.

Читайте також:  Щомісячне підвищення пенсій на 9% для жінок: хто отримає доплату

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.