facebook

Кабмін скасував декретну відпустку перед пологами: що тепер чекає на жінок

Кабмін повідомив про відміну відпустки для жінок перед пологами. Тепер українки матимуть можливість самостійно визначати початок свого декрету.



Як інформує “Today.ua”, відповідну інформацію подали у пресслужбі уряду. У Кабінеті Міністрів підготували відеоролик, у якому детально надо інформацію про зміни.

“Обов’язок йти в декрет до пологів скасовано: жінка може обрати, коли використовувати ці дні, залежно від свого стану і бажання. Наприклад, можна взяти 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 106 днів після”, – повідомили у відомстві.

Українка, яка планує оформити декретну відпустку, має отримати лист непрацездатності – лікарняний. Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами в нашій державі становить 126 днів. 70 з них передбачено до пологів, а 56 – після. У разі ускладнених пологів або при народженні двох і більше дітей тривалість відпустки збільшується ще на 70 днів.

Раніше декрет можна було оформити з 30-го тижня вагітності, а жінкам-чорнобильцям – з 27-го.

Після введених змін українки після досягнення 30 тижнів вагітності зможуть самі приймати рішення про дату початку відпустки з догляду за малюком. Це можна зробити у строк або пізніше.
За бажання продовжити трудову діяльність після 30-го тижня потрібно написати відповідну заяву в кабінеті лікаря. Він вкаже дату, з якої має сформувати МВТН – медичний висновок про тимчасову непрацездатність.

Кабмін скасував декретну відпустку перед пологами: що жінкам запропонують натомість
Кабмін скасував декретну відпустку перед пологами: що жінкам запропонують натомість

Декретні виплати здійснюються одноразово. Їхню суму розраховує бухгалтерія підприємства. Вона залежатиме від середньоденної зарплати та кількості календарних днів декретної відпустки.

Читайте також:  У Мінсоцполітики розповіли, коли виплатять компенсації батькам, яким не видали “бебі-бокси”

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.