facebook

Понад чверть українських школярів заявили про бажання виїхати з України – опитування

Більш як чверть (26%) школярів в Україні хочуть переїхати за кордон. Водночас понад половина учнів воліють залишатися на батьківщині, а понад 20% опитаних ще не визначилися з відповіддю на це питання. Батьки мають подібні погляди.



Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічним агентством Vox Populi на замовлення благодійного фонду savED у рамках проєкту “Надання освітніх послуг в умовах війни в Україні” за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”.

Третина учнів та учениць у містах (31%) хотіли б поїхати вчитися за кордон. У селах цей показник становить 16%.

З тих 53% школярів, які хочуть і надалі жити в Україні після випуску зі школи, 23% хочуть переїхати до інших населених пунктів.

У цілому, чверть школярів має песимістичні погляди щодо майбутнього України. Ще у 25% опитаних думки щодо майбутнього держави ані оптимістичні, ані песимістичні.

Порівняно з опитуванням батьків, педагогів та адміністрацій шкіл і власне учнів найнижчий рівень оптимізму щодо майбутнього України саме серед учнівства.

Якщо ж говорити про подальше отримання освіти, то продовження навчання – бажаний сценарій для 77% школярів. Зокрема, 35% учнів хотіли б вступити до провідного університету України, 25% – до іншого університету чи технікуму/коледжу України, 18% – вступити за кордон. Останніх більше серед міського учнівства – 22% проти 9% у селах. І лише 6% планують одразу піти працювати, 4% – на військову службу, взяти gap year (витратити рік після школи на те, щоб визначитися, яким шляхом рухатися по життю далі) – 7%.

Як повідомляв OBOZ.UA, більшість громадян України вважає, що влада ефективно справляється з обороноздатністю, забезпеченням роботи інфраструктури, забезпеченням продовольством, допомогою біженцям під час війни. Проте трохи більше половини українців (51%) дотримуються думки, що влада погано справляється із забезпеченням соціальної справедливості.

Читайте також:  Суд зобов'язав студента Івано-Франківського медуніверситету повернути понад 200 тис. грн за навчання

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.