facebook

Батькам приготуватися: для сімей з дітьми запровадили штрафи від 850 до 5100 грн

Для сімей з дітьми запровадили нові штрафи до 5100 грн.



Українським сім’ям із дітьми може загрожувати штраф у розмірі від 850 до 5100 грн. Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №9390 6 лютого 2024 року.

Поки що документ пройшов перше читання. Його автором виступає народний депутат Олексій Красов. Він запропонував запровадити адміністративну відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу у розмірі від 850 до 1700 грн для батьків або осіб, які їх замінюють.

Таке покарання їм загрожуватиме за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання малолітніх та неповнолітніх дітей.

Законопроєктом пропонується також внести зміни до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо усунення законодавчої нестачі (прогалини) щодо адміністративної відповідальності батьків.

Депутат пояснив, що ініціював законопроєкт, оскільки в країні є прогалина у законодавстві щодо притягнення винних осіб до відповідальності за ухилення від батьківських обов’язків.

Примітно, що частина перша статті 184 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність за ухилення від виконання зазначеного боргу лише щодо неповнолітніх дітей, становища щодо малолітніх немає.

До 14 років дитина є малолітньою. Виходить, що згідно з тлумаченням цієї статті та статті 6 Сімейного кодексу України, судові органи констатують відсутність складу адміністративного правопорушення та закривають провадження у таких справах.

Але це може змінитись після ухвалення даного законопроєкту і таких батьків або опікунів можуть оштрафувати на суму від 850 до 5100 грн.

До речі, найчастіше батьків карають через суд за те, що їхні діти не відвідують школу. Так, у Львівській області у грудні 2023 року Червоноградський міський суд ухвалив вирок для львів’янки.

Донька жінки, учениця 8 класу близько 2 місяців не відвідувала уроки без поважних причин. Стало відомо, що школярка пропустила 202 уроки. Суддя призначив покарання матері у вигляді штрафу у розмірі 1700 грн.

Читайте також:  Рада у 18 разів збільшила штрафи для паліїв сухої трави

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.