facebook

Зміни у мобілізації: у Міносвіти відхрестилися від антиконституційної правки про аспірантів

Законопроект про мобілізацію №10449, проголосований у першому читанні у ВР, містить норму про позбавлення права на відстрочку для аспірантів ВНЗ, які навчаються за контрактом, що має ознаки порушення Конституції.



Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Так, відповідний розділ проекту каже, що відстрочку можуть отримати “здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти…”, себто існує порушення у контексті рівного доступу до освіти. Деякі депутати критично висловилися щодо цієї норми.

“Для бакалаврату – відстрочка, для магістратури – відстрочка. Для аспірантів-бюджетників теж відстрочка. Чому ж її хочуть скасувати тим аспірантам, які навчаються на контракті? Це дуже несправедливо… Особисто я за це голосувати не буду”, – прокоментував член комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

Дискримінаційна норма також викликала суперечки у профільному міністерстві.

“Ця норма – ініціатива Міністерства оборони, ми до цього взагалі не мали стосунку”, – заявив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

В матеріалі зазначається, що таку правку у Міноборони могли ввести через те, що здобувачі другої вищої на контрактній основі у середньому мають близько 40 років, давно працюють і таким чином могли скористатися лазівкою у законодавстві, щоб уникнути мобілізації. Проте це вносить явне порушення і дисбаланс у законопроект.

Це підтвердив і уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Усім іншим категоріям претендентів на освіту право на звільнення від призову зберігається. А ця норма суперечить вимогам ст. 24 Конституції України щодо рівності прав громадян та недопущення їхньої дискримінації за певними ознаками”, – наголосив омбудсмен.

Читайте також:  Мобілізація в Україні посилюється, ВР прийняла рішення: кого призвуть в армію вже цього місяця, а хто потрапив у спеціальний список

Раніше “Апостроф” розповів, які зміни чекають військовозобов’язаних в разі ухвалення законопроекту про мобілізацію №10449.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.