facebook

Як вчителю законно “отримати” 56 днів основної щорічної відпустки у воєнний період

Як законним шляхом обійти заборону надання основних відпусток понад 24 дні тій категорії працівників, які мають право на подовжені відпустки? Вихід є!



Відповідно до ст. 12 Закону № 2136 «Про організацію трудових в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю не більше 24 календарні дні.

Зверніть увагу, що Законом № 2136 не заборонено у період дії воєнного стану надавати працівникам, які мають дітей, додаткову відпустку, що передбачена ст. 19 Закону України «Про відпустки».

Ч. 14 ст. 10 Закону України «Про відпустки» установлено, що керівним, педагогічним працівникам, спеціалістам навчальних закладів щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу. Подовжена тривалість щорічної основної відпустки для педагогічних працівників закладів освіти не скасовується, а лише обмежується на період дії воєнного стану. Надання невикористаних у період дії воєнного стану днів щорічної відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

Проте, є вихід з ситуації. Відповідно до ст.83 КЗпП за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні. Особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Отже, працівники, що мають право на подовжену відпустку, як от педагогічні працівники, можуть отримати 24 дні оплачуваної щорічної відпустки, а решту днів, наприклад 32 дні, отримати компенсацією без звільнення, надавши відповідну заяву керівнику закладу. Також одразу після основної щорічної відпустки працівник має право написати заяву на відпустку без збереження заробітної плати відповідно до ст. 12 Закону 2136 на період воєнного стану.

Читайте також:  Лише ставка: зарплатня вчителя у 2023 році

Таким чином, педагогічні працівники можуть законно отримати фактично свої 56 днів оплачуваної основної відпустки: 24 дні основної відпустки, компенсацію невикористаних 32 дні та відпустку без збереження зарплати на будь-яку кількість днів до закінчення воєнного стану.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.