facebook

Закон про мобілізацію: що чекає військово­зобов’язаних українців за кордоном

Кабінет міністрів законопроєктом щодо посилення мобілізації пропонує запровадити нововведення для військовозобов’язаних українців, які мешкають в інших країнах.



Про це йдеться у проєкті закону №10449 від 30 січня 2024 року.

Зокрема, Кабмін пропонує впровадити новий механізм уточнення військово-облікових даних. Якщо Верховна Рада ухвалить законопроєкт – зміни можуть стосуватися навіть українців, які наразі проживають в інших країнах.

У документі йдеться про те, що громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані впродовж 60 днів із дня опублікування закону уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти та інші військово-облікові дані. Тобто, їм необхідно оновити особисті дані у ТЦК.

Автори законопроєкти також навели установи, до яких мають прийти українці для оновлення даних:

в разі перебування на території України – самостійно прийти до ТЦК і СП за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП;
у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК і СП за місцем перебування на військовому обліку;
незалежно від місця перебування – в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного, резервіста без прибуття до ТЦК.
Повістка, яка надійде у електронний кабінет, має таку ж силу, як і звичайна паперова. Автори законопроєкту також пропонують надавати українцям за кордоном консульських послуг лише за наявності військово-облікових документів. У цьому контексті мова йде про чоловіків у віці від 18 до 60 років. Тобто, вони не зможуть оформити паспорт громадянина України або закордонний паспорт, якщо відмовляться надавати військово-облікові документи.

Читайте також:  США підтримують мирний план Зеленського: може стати потенційним вирішенням війни

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.