facebook

19-річного студента денної форми забрали до ТЦК – мобілізували за один день: що відповів суд

Із міста Ужгород (Закарпатська область) прийшли новини, які важливо прочитати багатьом українцям. Тут 19-річного студента забрали прямо з вокзалу та мобілізували. Відомо, що хлопець здобував освіту на денній формі навчання, проте її все одно призвали. Суд розглядав його справу 1,5 роки.



Інцидент стався у березні 2022 року. Адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Лихачов поділився подробицями з одним із українських видань.

Юрист розповів історію Володимира Дядюха, ім’я якого було змінено. Цей 19-річний студент навчався на денній формі в одному із вишів Харкова. Коли російські загарбники стали масово обстрілювати місто, хлопець евакуював свою маму до Ужгорода. Саме там на вокзалі його зустріли представники військкомату та поліції.

За словами адвоката, Дядюха супроводжували до ТЦК та СП. Дорогою туди Володимир показав студентський квиток і пояснив, що здобуває освіту в університеті на денній формі.

Однак у військкоматі студента внесли до списку військовозобов’язаних, а потім направили до військової частини. Її командир зарахував хлопця до особового складу та призначив кулеметником. Тому Володимир Дядюх звернувся до УГСПЛ у Чугуєві.

“Йому спочатку в ТЦК сказали, що він може надати військовій частині документи, що підтверджують його статус студента, і що після цього його звільнять. Володимира ж мобілізували за один день і формально навіть документів про проходження військово-лікарської комісії не надали. Але такої підстави для звільнення з військової частини, як навчання, немає. Тобто йому одразу сказали неправду”, – заявив правозахисник Лихачов.
Адвокати хотіли оскаржити наказ та довести у суді, що Володимира Дядюха мобілізували незаконно. Проте розгляд справи затягнувся на 1,5 роки. За цей період відбулося 6 засідань. Відповідачами були військова частина та Ужгородський РТЦК.

Читайте також:  Кого можуть мобілізувати в березні і скільки триває підготовка перед відправленням на фронт

Юрист Лихачов зауважив, що військова частина не може самостійно звільняти осіб, яких незаконно мобілізували навіть якщо там бачать порушення з боку ТЦК. Звільнення таких людей можливе лише у судовому порядку.

“Тобто людина має йти до суду та доводити, що дії ТЦК незаконні. Цей процес, як у випадку Володимира, може затягнутися… Затримка виникла зокрема через те, що на деякі засідання не з’являлися представники ТЦК, на деякі – військової частини. Також вони затягували з наданням потрібних документів”, – пояснив він.
Володимир прослужив півтора роки кулеметником та воював. За цей час його відрахували з університету. Дядюх було приділяти час навчанню фронті.

У вересні 2023 року Володимира виключили зі списків особового складу та звільнили зі служби за рішенням суду. Крім цього, суд задовольнив позов частково і ухвалив виплатити хлопцеві компенсацію у розмірі 50 000 гривень.

Наразі вже 21-річний Володимир Дядюх має статус УБД. Він хоче відновитися у виші та завершити навчання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.