facebook

Освітянам обіцяють підняти зарплату у 2024 році та чи врятує це ситуацію

Подивіться в небо — там ще свині не пролітали? А повинні б були, адже українським освітянам у 2024 піднімуть, нарешті, зарплати. Безперечно, це добре, то ж порахуймо!



Педагогічні працівники у 2024 році можуть очікувати підвищення зарплати. Ще й не один раз, а двічі — у січні та квітні. Це передбачено видатками Держбюджету на 2024 рік. Однак, є нюанси, про які й поговоримо в матеріалі.

Як не складай, а цифри — мізерні: трохи математики у підрахунку зарплат
Спочатку пригадаємо, які кошти виплачуються нині вчителям у звичайних українських школах. Середня зарплата викладача складає трішки більше, ніж 13 тисяч гривень, з усіма надбавками та преміями. Гола ставка взагалі мізерна — 7001 гривня (за даними статистики з грудня 2022 по грудень 2023 року).

1 січня 2024 виплата зросте на 10%, тобто замість 7 тисяч освітяни почнуть отримувати 7700 гривень окладу.

1 квітня виплати зростуть ще на 12,6% — це ще приблизно + 1000 гривень.

При цьому, прожитковий мінімум у 2023 складає 6700 гривень, а у наступному році його можуть підвищити на тисячу гривень, таким чином він наздожене оклад вчителя вищої категорії. Про оклад молодого вчителя, згідно з цією статистикою, (4 141 гривня) можна навіть не згадувати. МОН називає також цифру у 6500 гривень, але це також неконкурентна сума.

Невтішну статистику нам також дає й Держстат — дані щодо середньомісячної заробітної плати показують, що сфера освіти має найменшу динаміку зростання у порівнянні з іншими видами діяльності. За даними Держстату, середня заробітна плата по економіці в II кварталі складала 17 176 грн, а в освіті — 13 027 грн. У тому ж кварталі зарплата українців в інших сферах зросла на 25,2%, коли в освітян — лише на 9,4%, що є найнижчим показником.

Читайте також:  Освітянам даватимуть паперові лікарняні замість електронних

Важливо також зауважити, що рівень інфляції в Україні складає 11% (це за офіційними даними Нацбанку) й він переганяє підвищення зарплати в освітян на 2%.

 

Чому у вчителів немає достойної зарплати: відповідь Міносвіти
Міністр освіти Оксен Лісовий, коментуючи маленькі зарплати вчителів в межах НЕконференції EdCamp 2023, зауважив, що чинна система передбачає маленьку базову ставку та купу надбавок.

Це «дозволяє» місцевим чиновникам від освіти влаштовувати таку собі «економію», прибираючи надбавки за різними причинами. Наразі надбавки розраховуються таким чином:

Понад 3 роки стажу — 10% посадового окладу.

Понад 10 років стажу — 20% посадового окладу.

Понад 20 років стажу — 30% посадового окладу.

У 2023 зарплата вчителя мала зрости до 15 000 гривень, однак цьому завадила війна. Попри зростання цін та інфляцію, у 2022 виплати освітянам не передивлялися. Через це брак фахівців, який вже давався в знаки ще у довоєнні часи, став катастрофічним.

У 2017 році Інститут освітньої аналітики провів опитування серед українських вчителів, яке показало, що лише 51% освітян задоволені роботою. Тоді МОН дав цифру тих викладачів, що пішли з професії — це 5%. Після початку повномасштабної війни ця цифра могла зрости, проте точних даних немає, адже безліч вчителів поїхали за кордон, а хтось залишився на окупованій території.

 

Чи зміниться ситуація на краще?
Наразі, згідно з даними МОН, зарплати педагогічних працівників шкіл складають з розрахунку 18 годин на тиждень. Найбільше отримує директор закладу ЗСО — 16 102 гривні. Лісовий звітує, що підвищити зарплату вчителям наразі дуже складно, адже для цього потрібно змінити повністю підходи та принципи. Зокрема, прибрати деякі надбавки.

Рівень заробітної плати вчителів має залежати від багатьох параметрів: рівня кваліфікації, реальних досягнень. А от кількість років, які людина пропрацювала вчителем, — зовсім не основний показник, як було раніше, — пояснив урядовець.

Читайте також:  Стало відомо, які спеціальності в Україні є найбільш високооплачуваними (інфографіка)

Народний депутат, член Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин під час тієї ж конференції зазначив, що реформа освіти розпочнеться з вересня 2023 року. Скоріше за все, малося на увазі саме реформа шкіл та старших класів. Колебошин також заявив, що зарплата вчителів після перемоги має зрости до 40 тисяч гривень.

Цю суму я не вигадав, не взяв зі стелі. За нею — підрахунки. Але це не популістське легке рішення, адже за ним підуть і болючі, складні наслідки: сертифікація вчителів, скорочення мережі шкіл, «поріг» входу в професію (підвищення вимог до кандидатів на посаду вчителя), обмеження перебування директорів шкіл на посаді… В нас найнижча кількість годин на ставку серед країн Європи для вчителів — 18. Тож обговорюється перехід до 36 годин. А тому ніхто не зможе брати півтори ставки, — підсумував нардеп.

З одного боку правда тут є, однак те, що написано на папері дуже часто не має відношення до життя. Адже безліч вчителів мають проблеми з адміністративною частиною роботи та позакласним навантаженням, яке дуже часто не фіксують. Додамо до цього нервовість професії та виклики, повʼязані з психологічним навантаженням.

Підсумуємо
На відміну від зарплат вчителям, за зріст яких нібито «забули», виплати чиновникам ростуть регулярно. Наприклад, колишній міністр освіти Сергій Шкарлет щомісячно отримував приблизно 70 тисяч гривень, з них 55 тисяч — це оклад, який постійно індексується та надбавки (у тому числі за «державну таємницю»). Чинний міністр освіти Оксен Лісовий отримує більше — 76 тисяч гривень з усіма компенсаціями. То ж, чому про індексацію зарплат чиновникам не забувають та проводять її регулярно, а вчителі залишились «за бортом»?

Читайте також:  “Бо педагоги дійсно повинні писати грамотно” – ІГОР ЛІКАРЧУК

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.