facebook

Чи мобілізують обмежено придатних з 1 лютого 2024 року: детальне роз’яснення

Проходження медичної комісії є обов’язковою умовою для усіх військовозобов’язаних. Саме медкомісія вирішує, чи придатна людина до служби в армії.



Що таке обмежена придатність пояснюють Факти. Обмежена придатність у воєнний час – це непридатність у мирний.

Після медичного обстеження під час мобілізації військово-лікарська комісія виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

Придатний до військової служби.
Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду).
Обмежено придатний до військової служби.
Однак у 2024 році в Україні пропонують прибрати термін “обмежено придатний до військової служби” й ділити призовників тільки на придатних і непридатних.

Обмежена придатність у воєнний час не означає, що військовозобов’язаний відстрочений від служби в армії. У мирний час є доволі широкий список хвороб, які роблять людину непридатною до служби, однак під час воєнного стану цей список значно звужується й осіб з обмеженою придатністю можуть мобілізувати.

Вони не можуть служити у десантних військах, плавскладі, морській піхоті, у спецспорудах. Водночас такі особи придатні до служби у підрозділах забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах тощо.

Тобто особу з обмеженою придатністю не можуть направити в бойову частину на передову, але можуть мобілізувати та залишити, наприклад, проходити службу при військкоматі.

Саме під час проходження медичної комісії вказується, які види служби та воєнні роботи протипоказані людині з обмеженою придатністю. Це залежить від стану здоров’я, військової спеціальності, займаної посади та віку військовозобов’язаного.

Читайте також:  Так жити більше не можливо! Українець потужно звернувся до Зеленського. Ніхто такого не чекав

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.