facebook

Українцям у Польщі не продовжували дію тимчасового захисту

Польща не продовжувала дію тимчасового захисту для українців. Продовження відповідних свідоцтв до 4 березня 2025 року, про яке було повідомлено 18 січня, стосується лише громадян третіх країн, які легально проживали в Україні на момент початку повномасштабної війни та, тікаючи від неї, прибули до Польщі.



Про це повідомили у посольстві України у Польщі. Там зазначили: українці ж, які отримали тимчасовий захист у Польщі на підставі спецзакону від 12 березня 2022 року (тобто отримали номер PESEL зі статусом UKR), поки що можуть перебувати в Польщі лише до 4 березня 2024 року.

“Довідки про користування тимчасовим захистом видавалися громадянам третіх країн, що на момент початку повномасштабного вторгнення легально проживали на території України. І прибули до Польщі, втікаючи від воєнних дій.”, – йдеться у повідомленні.

Що буде з українцями

Водночас, за даними Dziennik Gazeta Prawna, уряд Польщі вже працює над змінами до спецзакону. Очікується, що:

вони продовжать термін легального перебування українців у Польщі до 4 березня 2025 року;
на затвердження Сейму документ потрапить найближчими тижнями.
Загалом спецзакон про допомогу громадянам України у зв’язку з війною регулює надання українцям допомоги. А крім того:

їхній статус у Польщі;
терміни їхнього легального перебування.
“З моменту прийняття до закону неодноразово вносились зміни. Останні з них були ухвалені у квітні 2023 року. Тоді легальний дозвіл на перебування в Польщі для українських втікачів від війни було продовжено до 4 березня 2024 року. Станом на 18 січня 2024 року цей термін є актуальним. Для його продовження Сейм Польщі повинен внести зміни до спецзакону, а президент ці зміни затвердити”, – пояснили у “Нашому виборі”.

Читайте також:  У Польщі розбився бус з українцями: загинула молода жінка, багато поранених

Як отримати тимчасовий захист

Водночас, зазначили аналітики, для отримання тимчасового захисту в Польщі українські біженці мають заповнити спеціальну форму (за посиланням). Після цього її слід або принести особисто до польського управління у справах іноземців, або відправити:

звичайною поштою за адресою Urzęd do Spraw Cudzoziemców, ul. Taborowa 33, 02-699 Warszawa;
на електронну адресу [email protected].
Також слід додати низку документів. Зокрема:

копію проїзного документа з підтвердженням в’їзду на територію Польщі після 24 лютого 2022 року;
копію документа, що підтверджує право на захист або легальне перебування в Україні (на підставі дійсного дозволу на постійне проживання) до 24 лютого 2022 року;
заяву про неможливість повернення в країну або регіон походження;
копії документів про спорідненість з особами, які мають право на тимчасовий захист, щодо дітей або інших близьких родичів, які проживали однією сім’єю (за потреби).
“Тільки після позитивного розгляду особа, яка подала документи на отримання тимчасового захисту, особисто приходить до управління у справах іноземців, щоб забрати відповідне посвідчення. Кожне посвідчення має свій термін дії”, – розповіли аналітики.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.