facebook

Мобілізація по-новому: ще одну категорію чоловіків хочуть забирати на війну

Кого ще хочуть мобілізувати
Міністерство юстиції України напрацювало зміни, завдяки яким люди із судимістю зможуть долучитися до оборони країни, адже зараз законодавчо заборонено мобілізацію засуджених. Про це заявила заступник міністра юстиції Олена Висоцька, в ефірі Українського Радіо.


“Сьогоднішня чинна норма законодавства не дозволяє засудженим приєднатися до лав (ЗСУ, – ред.)”, – заявила заступник міністра.

За словами Висоцької, йдеться не тільки про тих, хто зараз відбуває покарання, а й про тих, які були засуджені раніше і вже відбули покарання.

“Вони живуть серед нас, так само бояться, так само переживають і так само можуть бути корисними, але, на жаль, вони зняті з військового обліку і аж ніяк не можуть допомогти армії”, – пояснила вона. Чи відкаже ТЦК у мобілізації колишнього засудженого

За словами Висоцької, станом на сьогоднішній день ТЦК відмовляють людям у мобілізації, якщо вони вже мали судимість.

“Перша перешкода – законодавча, тому ми напрацювали законодавчі зміни та подали їх до комітету. Вони дуже дискусійні, тому що армія має відволікатися на таку категорію людей, як колишні засуджені чи нинішні засуджені, якщо вони приєднаються”, – пояснила заступник міністра. Коли можуть відбутися зміни

“Якщо ми сьогодні ведемо дискусії у комітетах, то я думаю, що січень-лютий – це час, коли будуть прийняті нові правила мобілізації”, – заявила Висоцька.

Проте вона попередила, що немає гарантій, що питання із засудженими вирішиться одразу, бо ця дискусія, за її словами, не може зупиняти інших важливих змін.

“Можливо зараз у якомусь обмеженому варіанті прийматимуться зміни, наприклад, щодо засуджених, які вже вийшли кілька років тому з в’язниць, або були засуджені за окремі злочини”, – додала вона.

Читайте також:  Зеленський назвав головні умови для швидкого закінчення війни з Росією

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.