facebook

Українцям додатково перерахують пенсії: хто отримає надбавку на сотні гривень

Підвищення відбудеться у квітні



В Україні окрім березневої індексації також передбачено підвищення пенсій на 360 грн до 3200 грн для тих, хто виконав певні умови. Підвищення відбудеться у квітні 2024-го.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Так, підвищення зачепить тих українців, які досягли віку 65 років та мають повний стаж.

Для чоловіків це 35 років, а для жінок – 30 років.

 

За законом, такі українці мають право на окремі гарантії.

Так, розмір їхньої пенсії не може бути меншим, ніж 40% мінімальної зарплати. Мінімальна зарплата з квітня 2024 року збільшиться з 7100 до 8000 грн. Як результат, підвищать також виплати для зазначених категорій.

Осучаснення відбудеться у березні
Індексація пенсій відбудеться у березні 2024 року. Раніше її провести неможливо, тому що дані статистики надходять не раніше лютого. Без статистики розрахувати точний розмір індексації неможливо.

Так, за формулою розмір індексації рахують так:
50% інфляції за 2023 рік + 50% середнього зростання зарплати (річного з урахуванням останніх 36 місяців).
Точний розмір сказати важко, однак і в Мінфіні, і в Мінсоці очікують, що це буде близько 13%. Проте це не означає, що всі пенсії підвищать саме на 13%. Розмір збільшення залежить і від інших факторів. Так:

підвищуватимуть «голу пенсію». Це розмір виплати, який розрахували за такою формулою. І розмір пенсії за формулою може бути меншим, ніж фактичний. Так, в Україні пенсії збільшують і за віковими категоріями, і за стаж. Тож деякі українці замість збільшення у 13% можуть отримати підвищення всього, наприклад, на 7%.
не підвищуватимуть пенсії, які не встигли «застаріти». Індексація потрібна для того, щоб осучаснити пенсії, призначені багато років тому. Українці, які отримали виплати минулого і навіть позаминулого року, найімовірніше, залишаться без березневої індексації.

Читайте також:  У ДТП в Чехії розбилась група українців: 2 загинули, 3 в лікарні (фото)

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.