facebook

Чому мобілізованим педагогам більше не платитимуть зарплату у закладі освіти – коментар МОН

З 24 грудня 2023 року в Україні скасували право на збереження середнього заробітку за основним місцем роботи педагогічним та науково-педагогічним працівникам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.



Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Роз’яснення про таке рішення МОН надало у відповідь на запит редакції “НУШ”, посилаючись на свій Лист №1/20501-23 від 28 грудня 2023 року та Закон України №3494-IX від 22 листопада 2023 року “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань”, яким, зокрема, внесені зміни до частини другої статті 57 Закону України “Про освіту” та до частини третьої статті 63 Закону України “Про фахову передвищу освіту”.

З 19 липня 2022 року згідно з частиною 3 статті 119 Кодексу законів про працю України (зі змінами, внесеними Законом України від 1 липня 2022 №2352-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин”) працівникам, які призвані на військову службу (або прийняті за контрактом), припинили збереження середнього заробітку. Тоді відповідні зміни не стосувалися освітян.

З 19 липня 2022 року до 24 грудня 2023 року за педагогічними та науково- педагогічними працівниками на період проходження військової служби зберігалася середня зарплатня відповідно до частини другої статті 57 Закону України “Про освіту” та частини третьої статті 63 Закону України “Про фахову передвищу освіту”.

Заробітна плата таким педагогам нараховувалася з коштів освітньої субвенції та здійснювалася з бюджетів сільських, селищних і міських територіальних громад (згідно зі статтею 32 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, статтею 89 й частиною першою статті 1032 Бюджетного кодексу України, а також пункту 3 Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 6 від 14.01.2015 ).

Читайте також:  Як раніше вже не буде: Озвучено терміни літніх канікул у школах на 2023 рік

“Враховуючи обмежений ресурс освітньої субвенції під час дії воєнного стану, у формулі розподілу між місцевими бюджетами, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 №1088, не враховані видатки на виплату середньої заробітної плати педагогічним працівникам ЗЗСО, які проходять військову службу”, – зазначили в МОН.

Втім, у МОН також повідомили, що відповідно до пункту 8 Порядку та умов надання освітньої субвенції місцеві ради мають право додатково понад обсяги субвенції планувати й здійснювати з місцевих бюджетів оплату поточних і капітальних видатків закладів та установ освіти (стаття 1032 Бюджетного кодексу України), зокрема, мова йде і про нарахування заробітних плат.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.