facebook

На пенсію вийдуть не всі: який страховий стаж потрібен у 2024 році

У 2024 році для пенсіонерів підняли вимоги до років страхового стажу, через що на пенсію зможуть вийти не всі.



2024 рік приніс чимало змін для пенсіонерів. Зокрема, на початку року провели індексацію виплат, через що зросла мінімальна зарплата в Україні. Одночасно з цим вийти на заслужений відпочинок цього року стане важче через посилення вимог до майбутніх пенсіонерів.

Ми розповіли, яким буде стаж для виходу на пенсію в 2024 році, і як перевірити його самостійно.

Вік виходу на пенсію в 2024 році
Вихід на пенсію в 2024 році як для чоловіків, так і для жінок можливий в 60 років. При цьому вийти на пенсію можна і пізніше – в 63 і 65 років. Чим пізніше оформите пенсію, тим меншими будуть вимоги до страхового стажу.

Мінімальний стаж для пенсії в 2024 році
Мінімальний стаж для пенсії в Україні в 2024 зросте. Вимоги до досвіду роботи будуть залежати від віку оформлення пенсії. При цьому відсутні для виходу на пенсію роки можна буде “докупити”.

Ось яким буде страховий стаж для пенсіонерів у 2024 році:

для виходу на пенсію в 60 років – не менше 31 року стаж;
для виходу на пенсію в 63 роки – не менше 21 року стаж;
для виходу на пенсію в 65 років – від 15 до 21 року стаж.
Пенсіонери віком старше 65 років, у яких менше 15 років страхового стажу, замість пенсії зможуть отримувати державну грошову допомогу.

Мінімальний страховий стаж для пенсіонерів буде збільшуватися щороку. Наприклад, в 2028 році українцям потрібно буде пропрацювати як мінімум 35 років, щоб вийти на пенсію в 60.

Читайте також:  У Польщі подружжя українців катували та гвалтували 3-річного сина

Як дізнатися свій страховий стаж

Перевірити, чи вистачає вам стажу для виходу на пенсію, можна у відділенні Пенсійного фонду або онлайн.

Через інтернет дізнатися, скільки накопичилося років стажу, можна на сайті ПФУ, у розділах “Мій страховий стаж” або “Профіль користувача” – “Страхові дані”. Але перевірити стаж можливо, якщо ваш роботодавець раніше надавав до Пенсійного фонду відомості про нарахування зарплати і сплату страхового внеску. Якщо ж у ПФУ немає таких даних, то можна звернутися до роботодавця і попросити його подати звіти.

Ще один спосіб перевірити свій страховий стаж – у мобільному додатку “Дія”. Для цього в меню зайдіть в “Послуги” – “Довідки” – “Довідка ОК-7” або “Довідка ОК-5”. У цих документах вказано страховий стаж громадянина.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.