facebook

Міністр: університети по-справжньому конкуруватимуть за вступника

Трансформація системи державного замовлення та запровадження системи грантів на навчання сприятиме тому, що заклади вищої освіти почнуть по-справжньому конкурувати за вступника.



Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий, коментуючи рішення уряду про підтримку відповідного законопроєкту.

Також, за його словами, внаслідок реалізації законопроєкту університети отримають додаткову мотивацію до розвитку і вдосконалення.

«Нині на бюджеті навчається приблизно 40% вступників, решта – на контракті. Наша мета – відійти від «чорно-білого» поділу «бюджетник-контрактник» та збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку для здобуття вищої освіти у формі грантів», – зазначає міністр.

Він зауважив, що гроші «ходитимуть» за студентом. Вступники, залежно від своїх результатів ЗНО/НМТ, отримуватимуть державний грант, який частково або навіть повністю покриватиме вартість навчання.

«З цього маємо наступне – ЗВО отримають додаткову мотивацію до розвитку і вдосконалення, почнуть по-справжньому конкурувати за вступника. Сьогодні, якщо запитати студентів-бюджетників, чому вони обрали саме свій ЗВО, багато з них скажуть «пройшов/ла на бюджет». Вчитися, можливо, людина хотіла б в іншому університеті чи на іншій спеціальності, але для вступу туди на бюджет не вистачило кілька балів або бюджетних місць у закладі не було взагалі», – підкреслив Лісовий.

Окрім того, він зауважив, що загалом ідея полягає в тому, щоб дати більше можливостей і свободи вступникам та сприяти розвитку університетів.

Як відомо, Кабінет Міністрів погодив законопроєкт, який передбачає запровадження моделі державних грантів у сфері вищої освіти.

Читайте також:  Платне навчання у школі та штрафи за прогули: батьки оніміли від планів зі шкільної реформи

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.