facebook

Декому доведеться почекати: що змінилось при виході на пенсію в 2024 році

Але деякі категорії все ж можуть вийти на пенсію раніше у зв’язку з особливостями роботи



В Україні вихід на пенсію за віком для чоловіків та жінок можливий після настання 60 років та їхній страховий стаж становить не менше 30 років. Але деякі категорії можуть вийти на пенсію раніше у зв’язку з особливостями роботи.

Про це пише ukrayina.pl.

Страховий стаж – це не той період, упродовж якого людина фактично працювала, а той, протягом якого роботодавець сплачував за неї до Пенсійного фонду.

 

Значення має і сума відрахувань.

 

Періоди трудової діяльності (робота, військова служба), набуті до 1 січня 2004 року, також зараховують до страхового стажу.

Відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» тривалість страхового стажу, що дає право призначити пенсію за віком у 2024 році, становить:

після досягнення віку 60 років – не менше 31 року;
після досягнення 63 років – не менше 21-го;
після досягнення 65-ти – не менше 15 років.
Якщо людина має менше ніж 15 років стажу, у віці 65 років вона може отримати державну соціальну допомогу замість пенсійних виплат. Звернутись із цим питанням можна в управління соціального захисту населення, повідомили у Пенсійному фонді.

До 2028 року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, щорічно змінюватиметься. Щоб вийти на пенсію у 60 років, у 2028 році потрібно буде мати не менше 35 років стажу.

Страховий стаж для пенсії можна докупити
Якщо страхового стажу недостатньо, за бажанням його можна докупити шляхом добровільної участі у системі загальнообов’язкового соціального страхування. Для укладання договору про добровільну участь у системі обов’язкового державного соцстрахування потрібно звернутися до податкової за місцем проживання та надати відповідні документи. Після укладання Договору потрібно буде щомісяця сплачувати внески. Вартість одного року страхового стажу становить 35 376 гривень.

Читайте також:  Стане неможливо: Що чекає на українців, які не повернуться з-за кордону до 1 серпня

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.