facebook

Додаткова мобілізація потрібна для ротації військових


Додаткова мобілізація, про яку заявив президент Володимир Зеленський, потрібна для ротації військових. Її остаточний обсяг ще не визначено
Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов.
«Передусім, йдеться про справедливість. На сьогоднішній день люди, які перебувають на фронті, перебувають на першій лінії, потребують відпочинку. Вони потребують певної системи, яка була запропонована, під назвою «ротація». Для цього нам варто мати додаткових військових, але це не означає, що це має відбутися за місяць-два.
Водночас генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко вказує на проблеми з набором людей до армії. “Ті добровольці, які хотіли добровільно піти до лав ЗСУ для того, щоб чинити опір, закінчилися”, – каже Марченко, за його словами, представники територіальних центрів комплектування змушені ходити по квартирах, зазирати в приватний сектор. Не завжди такі рейди завершуються мирно: мережею час від часу ширяться відео із конфліктами між цивільними та представниками ТЦК або навіть втечею громадян із ТЦК. При цьому українські прикордонники ледь не щодня затримують ухилянтів, які незаконно намагаються перетнути кордон.
При цьому, відомий український публіцист та науковець, ветеран АТО Євген Дикий зауважує, що Україна увесь час воює в меншості проти переважаючих за кількістю сил РФ. “Нещодавно Путін заявив, що у них воює 600 тисяч на фронті в Україні, тоді як наша розвідка називала цифру у 450 тисяч. Розходження, певно, пояснюється тим, що Путін включив частини, які виконують поліцейські каральні функції. Загалом же російська армія налічує близько двох мільйонів”, – каже Дикий. Саме тому, на його думку, Україна потребує до весни або хоча б через пів року мінімум 500 тисяч людей, про які й сказав Зеленський. Президент України не деталізував, куди саме потрібні люди – на заміну діючим військовим чи на додачу до них.
Дикий припускає, що йдеться про другий варіант – на додачу до тих, хто зараз воює. “Але варто також розуміти, що треба заміняти людей на фронті, тому що вони виснажені фізично і морально. Я розумію, що відпустити їх додому прямо зараз – це обвалити фронт. Але якщо зараз жорстко поставити задачу – через півроку вони мають бути вдома і зараз проводити мобілізацію заміни для них, – тоді це абсолютно реально”, – впевнений Дикий.

Читайте також:  Зміни у мобілізації: у Міносвіти відхрестилися від антиконституційної правки про аспірантів

Шукайте деталі в групі Facebook