facebook

З січня 2024 перерахують пенсії: кому з українців варто чекати нових грошей

В Україні з 1 січня пенсії будуть перераховані для тих, хто отримує мінімальні, максимальні пенсії, прив’язані до мінімалки виплати, а також доплати за стаж.



В Україні з 1 січня 2024 року пенсії будуть перераховані для чотирьох категорій населення – йдеться про ті, хто отримає мінімальні, максимальні пенсії, прив’язані до мінімалки виплати, а також доплати за стаж. Про це йдеться в матеріалі порталу “Обозрєватєль”.

Наприклад, максимальну пенсію, яку отримують українці з високими зарплатами, деякі відставні військові і так далі, збільшать на 2,6 тисячі грн (з 20 930 до 23 610 грн).

Мінімальна пенсія, яку отримують українці, які мають невеликий стаж або невисокі зарплати (близько мінімальної), зросте з 1 січня 2024 року з 2093 до 2361 грн (268 грн).

Доплати за стаж понад норму, яка зараз становить 30 років трудового стажу для жінок і 35 років для чоловіків. За кожен рік, який перевищує зазначену норму, можна отримувати 1% прожиткового мінімуму. На даний момент це 20,9 грн, а з наступного року – 26,8 грн.

Також підвищать гарантії для пенсіонерів, які досягли 65 років і виконали вимоги по стажу. Відповідно до закону, розмір їх пенсії повинен становити не менше 40% мінімалки. Зараз це 2680 грн, а з нового року – 2840 грн. Гарантований розмір пенсії збільшиться з 2840 до 3200 грн для цієї категорії пенсіонерів.

Підвищення пенсій з березня 2024 року
Очікується, що вже в березні наступного року в Україні буде проведена індексація пенсій за новими правилами. Раніше розмір виплат підвищувався на суму половини торішньої інфляції і середнього за три роки зростання зарплат. Нові правила поки невідомі, проте в Мінсоцполітики анонсували, що розрахунок буде проводитися з використанням балів і з урахуванням кожного відпрацьованого місяця. Раніше саме Березнева індексація була найбільшим підвищенням пенсій за рік. Для її проведення під час воєнного стану необхідна Постанова Уряду.

Читайте також:  У 2022 році в Україні зростуть тарифи на газ та електроенергію

Підвищення пенсій з квітня 2024 року
У квітні українцям збільшать мінімальну зарплату з 7,1 тисячі до 8 тисячі грн. У той же час збільшиться пенсія тих, хто виконав вимоги по стажу і досяг 65-річчя. Гарантований

Нагадаємо, щоб уникнути втрати частини або повної суми пенсії, громадяни України повинні своєчасно повідомляти Пенсійний фонд про певні обставини.

Також в Україні певна частина пенсіонерів має право на доплату за віком. Розмір щомісячних виплат коливається від 300 до 570 гривень.

Крім цього, з 1 січня 2024 року максимальна пенсія в Україні значно збільшиться. Вона становитиме 23 610 гривень, що на 2 680 гривень більше, ніж у 2023 році.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.