facebook

Учні 9 класів у майбутньому складатимуть ДПА з 5 предметів

З 2025 року Український центр оцінювання якості освіти почне розробляти матеріали для державної підсумкової атестації учнів 9 класів з п’яти предметів.



Про це розповіла директор УЦОЯО Тетяна Вакуленко в ефірі Ukrinform TV.

За її словами, окрім математики та української мови, які складатимуть учні після здобуття початкової освіти, учні, що завершують здобуття базової середньої освіти, також складатимуть історію України, іноземну мову та природничі дисципліни.

Також вона підкреслила, що поряд з тестовими частинами завдань плануються й усні частини.

«Принаймні з тих предметів, де це дуже важливо, до прикладу, історія України та громадянська освіта – це та галузь, де важливо говорити, важливо висловлюватися, важливо розлого відповідати на якесь запитання», – наголосила директор УЦОЯО.

Окрім того, вона запевнила, що іспити будуть пілотуватись почергово, тобто всі іспити для всіх учнів не з’являться одночасно.

«Ні, ми хочемо за рік брати одну галузь, її пілотувати, робити висновки, і наступного року пропонувати її вже для всіх учнів, потім брати іншу галузь для пілотування, – і в такий спосіб до 2027 року ми б мали таке оцінювання для дев’ятикласників», – пояснила механізм запровадження ДПА Вакуленко.

Директор УЦОЯО висловила сподівання, що для такої роботи буде виділено фінансовий ресурс і отримана політична підтримка.

«Я не бачу ніяких, окрім війни, інших причин, щоб це не відбулося. Для того щоб це відбулося, потрібна сила і мотивація організаторів. Основним організатором є Український центр оцінювання якості освіти, і нам не бракує ні інтелектуальної спроможності, ні людського ресурсу. У нас дуже фахові колеги, і вони це можуть робити. Фінансовий ресурс – це те, що від нас не залежить. І якщо буде фінансовий ресурс, якщо буде політична підтримка і якщо ми зможемо цим ресурсом скористатися, все буде», – наголосила Вакуленко.

Читайте також:  Освітній хаос: шкільна реформа позбавляє українських дітей можливості навчатися в 10-11 класах

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.