facebook

Охоронці лікарні побили 20-річного ветерана ЗСУ з психічним розладом

Олексій Іванін – 20-річний ветеран, що пішов на захист нашої держави у грудні 2021 року та повернувся з фронту з гострим тривожно-депресивним розладом. Тієї ночі захисник потребував допомоги – швидка приїхала всього на 5 дзвінок.



Про це пише 24 канал.

За словами хлопця, в лікарні йому ніхто не допоміг, ба більше: він був ще більше травмований внаслідок конфлікту з охоронцями медзакладу.

Історія ветерана Олексія Іваніна
Колишній гранатометник розповідає, що близько 02:00, 4 грудня у нього стався приступ тривожності. Декілька разів він намагався викликати швидку допомогу, однак медики приїхали за 5 викликом – уже тоді, коли в безпорадному стані він завдав собі ножового поранення.

“Я в неконтрольованому стані покалічив себе, мав різану рану на руці. Швидка приїхала разом з поліцією, оскільки кваліфікувала це як спробу суїциду. Правоохоронці сказали, що не будуть нічого оформляти… Ну, ситуація і так зрозуміла”.

Ветерана доправили в Центральну районну лікарню Києво-Святошинського району, що в місті Боярці. Поки фельдшери з’ясовували між собою інші нюанси, Олексій попросився покурити. Як він розповідає, дозу заспокійливого він так і не отримав у кареті швидкої.

“Ти сюди приїхав курити чи лікуватися? – каже до мене фельдшер у наглому тоні. Я відповідаю: ну добре, зараз зайду”.

За словами чоловіка, всередині лікарні він певний час чекав на медика, що йому мав би допомогти, допоки йому просто це не набридло. Тоді він рушив до приймального посту з охоронцями, аби уточнити, коли ж йому мають надати допомогу.

“Я не спав всю ніч, я вже просто був у такому… Підвішеному стані. Пояснюю їм цю ситуацію, на що мені починають відповідати в грубій формі. Три охоронці кажуть мені, що, мовляв, “ми всі тут такі контужені, всі тут воювали, так що не треба нам тут брехати”.

Читайте також:  Українців, у яких є городи, змусять платити податки

Далі, як розповідає чоловік, конфліктна ситуація почала лише наростати. Дійшло до того, що йому три охоронці заламали руки, почали заливати очі з газового балончика та бити палицями.

У висновку військово-лікарської комісії, яке надав нам захисник, вказано: він є людиною з інвалідністю третьої групи. Після місяців на службі на посаді гранатометника та травми правої кисті у квітні 2022 року його ментальне здоров’я погіршилось, з’явилися думки про швидку смерть. Ветеран констатував, що руку йому фактично збирали по частинках, він проходив тривалий процес лікування. Крім того, у нього і так були проблеми з хребтом, що підтверджує лікарський висновок.

Під час того як Олексія били, в одну мить він, як сам зазначає: “Почав благати про помилування”. Хлопець, багато разів при тому перепрошуючи, намагався вирватися від охоронців. Згодом вони поставили його в наручниках на коліна, але потім зрозуміли, що можуть відпустити беззахисного.

Потиснувши руки кривдникам, перед тим вмивши лице водою, під ранок Олексій громадським транспортом добирався додому власним коштом. Важливо, що увесь цей час в нього була чимала рана на руці, яку в лікарні в Боярці йому так ніхто й не зашив. Приїхавши додому, захисник тривалий час відходив від шокового стану – лише до вечора набрався сил, аби поїхати в інший медичний заклад.

Саме медики Київської міської клінічної лікарні №7, що у Святошинському районі, зашили ветеранові рану. Це підтверджує довідка з травмпункту, що нам надав Олексій. Згодом захисник вирішив звернутися до правоохоронних органів, написавши дві заяви: на охоронців та лікарів швидкої, що приїхали лише за 5 викликом.

Позиція боярської лікарні
Журналісти сконтактували з Центральною районною лікарнею Києво-Святошинського району, що в місті Боярці. Нам відповіли:

Читайте також:  У Кривому Розі п'яна компанія по-звірячому вбила бездомного: деталі трагедії

– було розпочато службове розслідування за цим фактом;
– відбулося декілька нарад юристів, які вирішують, як діяти далі;
– діяльність з охорони медзакладу здійснює ПП “Вовк” на основі договору;
– встановлені особи охоронців, які у ніч з 3 на 4 грудня були на зміні.

Медзаклад надсилав листа до компанії “Вовк”, у якому просив пояснити, що сталося тієї ночі. Охоронна фірма відповіла, що захисник нібито першим почав розмахувати кулаками.

“Згідно з поясненнями працівників ПП “Вовк”, невідома особа почала бити охоронців. Вони оперативно зреагували та припинили дії нападника, після чого він перепросив та пішов у невідомому напрямку”, – йдеться у документі.

Варто згадати й наголосити, що на момент сутички з представниками цієї охоронної служби ветеран потребував допомоги: заспокійливе йому так і не надали, рану на руці – не зашили.

Про можливі некоректні висловлювання в бік Олексія з боку цих охоронців у наданих документах також нічого не йдеться. І лікарня проігнорувала запитання стосовно того, чому лікарі приїхали лише за 5 викликом, коли вже стало відомо про спробу суїциду.

Реакція правоохоронних органів
У поліції Київської області на запит відповіли 15 грудня, зазначивши, що зареєстрували заяву від військового та передали його до Бучанського районного управління.

Крім того, правоохоронці констатували, що медики швидкої допомоги їм заявили таке: захисник намагався скоїти суїцид у ході сварки з дружиною.

Сам Олексій Іванін це заперечив. Він запевнив, що ніякої сварки з дружиною тієї ночі не було, ще раз наголосивши, що не міг спати через психоемоційний стан, намагався викликати швидку, але його ігнорували.

Додамо, що судмедексперти уже зробили відповідну експертизу. Вони зафіксували тілесні ушкодження, які були завдані військовому.

Читайте також:  5 тис. силовиків охоронятимуть громадський порядок через "хресну ходу"

Психологічне здоров’я захисників
Олексій нам розповів, що усе життя йшов до військової справи: спершу навчався у Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна, потім вступив у Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Через пів року навчання у ЗВО юнак уклав контракт зі Збройними Силами та пішов боронити нашу державу від ворога. Як він розповідає, тоді якраз-таки помер його батько.

У боях за свободу України в хлопця розвинувся тривожно-депресивний розлад саме з інсомнічним компонентом. У коментарі 24 Каналу психотерапевтка ГО “Вільний вибір” Наталія Стадніченко пояснила, що цей діагноз супроводжується підвищеною чутливістю до подразників та, власне, тривожністю.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.