facebook

Горбачов звернувся до директорів шкіл: назріває скандал через іспити для дітей, які повернуться з-за кордону

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов звернувся до директорів закладів освіти, які намагаються влаштовувати іспити для дітей, які тимчасово перебувають за кордоном та хочуть продовжувати вчитися в українській школі.

За його словами, керівники, таким чином, намагаються позбавити школярів можливості тримати звʼязок з освітніми закладами рідної держави, попри те, що влада на всіх рівнях навпаки робить так, аби це спілкування не переривалось.

Про це Горбачов написав на своїй особистій сторінці у Facebook. Він зазначив, що керівникам закладів освіти потрібно бути українцями, а не пособниками диктатора Володимира Путіна, який мріє, аби українські діти не отримувати освіту в своїй країні.

“Директори деяких шкіл, які “вичавлюють” наших дітей з українських шкіл, схаменіться! Ми на всіх рівнях закликаємо наших дітей та батьків, які знайшли тимчасовий прихисток за кордоном, утримувати зв’язок з українською освітою. А ви що робите, висуваючи для наших дітей, які зараз за кордоном, якісь абсолютно нелогічні та, буду недипломатичним, дурнуваті вимоги щодо складання “іспитів” нашими дітьми 5 (!) класу, та відмовляючись виконувати наказ МОН щодо українознавчого компоненту?”, – звернувся Горбачов.

Користувачі соцмережі не забарилися з реакцією на таке повідомлення освітнього омбудсмена і розповіли, що в деяких школах учнів змушують здавати заліки навіть з фізкультури онлайн, а дехто з батьків платить гроші за навчання, аби зберегти місце:

“Та не треба до директорів прив’язувати тих, хто за кордоном. Один якийсь толковий вчитель онлайн для всього світу. Внук в другий клас вже пішов. Він в ніякій українській школі. Платимо за один раз в тиждень – суботня школа. Платимо! Один раз в тиждень! Відмовляється туди ходити, бо в порівнянні з його німецьким вчителем, наша дуже програє. Берлін. Але платимо, щоб зберегти місце. Бо черга стоїть. Поки що стоїть”

Читайте також:  Українських водіїв змусять проходити “ідіот-тест

“Цікаво, як цього року буде проводити атестацію НУШ. Минулого року це було пекло: 9 клас, 18 атестацій за тиждень, по відеозв‘язку і це ще й після уроків в очній школі і під час підготовки до очних іспитів. Чи варто казати, що серед письмових атестаційних предметів була фізкультура, праця тощо? Це в той час, коли в дитини були наявні оцінки з живих предметів в очній школі. А атестація з іноземної мови в той час, коли у дитини навчання повністю іноземною мовою і офіційно підтверджено її рівень? Про буцімто “помилки” в роботах, відсутність доступу до перевірених робіт взагалі мовчу”

“О і в нас буде письмовий тест з фізкультури. 12 вправ в ефірі онлайн і “дітки, коли в вас буде вільний час (мені це особливо зайшло), передивіться відео, щоби здати теорію”. У дитини в школі фізкультура 4 уроки на тиждень”

“Трохи важкувато, якщо чесно, дві програми опановувати. Особливо запитання в 3 класі щодо інформатики, коли її в школах ЄС і близько нема”.



Нагадаємо, згідно з розʼясненням Міністерства освіти і науки України, діти, які навчаються за кордоном, при поверненні додому можуть бути зараховані, як і у ту ж саму школу так і до будь-якої іншої. При цьому, заклад освіти не може відмовити у зарахуванні школярів.

Для того, аби повернутися до української школи, батькам потрібно надати довідку з попереднього місця навчання, для зарахування загальних предметів.Якщо ж такого документу немає, школяр може скласти річне оцінювання з усіх предметів, з обовʼязковим українознавчим компонентом.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.