facebook

Українців попередили про зникнення інтернету на початку 2024 року: може не бути кілька тижнів

На початку 2024 року може зникнути інтернет. Не лише в Україні, а й на всій Землі. Причому всесвітній зв’язок може бути відсутнім або давати серйозні збої протягом тривалого часу. Ймовірно, протягом кількох тижнів. Таким чином можуть позначитися на нашій планеті спалахи на Сонці, які стають дедалі інтенсивнішими.



Про це попереджають фізики з Центру передового досвіду у галузі космічних наук IISER, що знаходиться у Калькутті.

Учені стверджують, що наше світило наближається до піку своєї активності, який трапляється приблизно раз на 11 земних років. Саме такою є приблизна тривалість сонячного циклу. Сонячний цикл – це період часу, за який відбувається зміна магнітних полюсів нашого світила, тобто північний та південний полюси міняються місцями.

Вважають, що сонячний цикл починається із сонячного мінімуму. У цей час наше світило найменш активне, на ньому майже немає спалахів. І тоді у космічній погоді панує повний штиль. Принаймні, у нашій Сонячній системі.

Однак згодом на Сонці починають з’являтися темні плями. Це області спотворення магнітного поля Сонця, які характеризуються нижчою температурою, ніж решта нашого світила. Поступово в цих плямах накопичується енергія, що призводить до колосальних вибухів і такого ж колосального викиду заряджених часточок у космічний простір. Досягаючи нашої планети, цей “сонячний вітер” вступає у взаємодію з магнітним полем Землі. Чим інтенсивніший “сонячний вітер”, тим більші геомагнітні збурення він може викликати.

Так от, Сонце було на мінімумі своєї активності у 2019 році. Отже, його черговий цикл триватиме приблизно до 2030 року. І відповідно, пік сонячної активності має настати десь у другій половині 2025 року. Проте вчені визнають, що 11 років – це усереднена тривалість сонячного циклу. Насправді ж він може бути від 9 до 14 років.

Читайте також:  Увага! Інтернет-акції! НЕ стань жертвою шахраїв! - поради експерта

І, зважаючи на все, саме зараз ми маємо справу з укороченим циклом, оскільки на Сонці з’явилося дуже багато гігантських плям, і за всіма ознаками наше світило стрімко наближається до піку своєї активності, якого має досягти десь невдовзі після Нового року, тобто на початку 2024 року.

Саме в січні 2024 на Землю обрушиться максимум енергії світила, що розбушувалося. При цьому збурення магнітосфери будуть такі великі, а бомбардування зарядженими частинками “сонячного вітру” досягне такої інтенсивності, що це може призвести до порушення роботи супутників, які здійснюють зв’язок та навігацію, або навіть зовсім вивести їх із ладу.

“Найсильніші шторми іноді можуть призвести до катастрофічного руйнування орбіт низькоорбітальних супутників і порушити роботу супутникових служб, таких як мережі зв’язку та навігації. Вони також можуть викликати сильні збурення в геомагнітному полі, що викликають спрацювання електромереж, розташованих у регіонах високих широт”, – заявляють учені.

Причому магнітні бурі будуть не лише інтенсивними, а й тривалими. Загалом може статися так, що інтернет повністю або частково пропаде на тривалий час, можливо навіть на кілька тижнів, кажуть учені.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.