facebook

Нові правила відпусток для українців: які зміни

У середу, 22 листопада, Верховна Рада 273 голосами ухвалила нові правила надання відпусток для українців.



Про це йдеться у проекті закону №8313.

Відпустку при народженні дитини надаватимуть не пізніше трьох місяців після пологів. При цьому батькові, якщо той не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, відпустку можуть надати лише після відповідного рішення суду.

У той же час відпустку у зв’язку з усиновленням можуть надати незалежно від віку дитини.

Також депутати збільшили з 15 до 30 календарних днів відпустку за сімейними обставинами, яку роботодавець дає працівникам без збереження зарплати.

Демобілізовані військові відтепер матимуть право на відпочинок протягом двох місяців з виплатою відповідного грошового забезпечення.

Натомість під час воєнного стану роботодавці зможуть відмовляти співробітнику у наданні будь-якого виду відпустки, окрім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною, якщо працівник працює на об’єктах критичної інфраструктури, виробництві товарів оборонного призначення чи виконує мобілізаційні завдання.

Також з переліку осіб, для яких передбачено попередній середній заробіток, виключили педагогічний та науково-педагогічний персонал, який проходитиме військову службу.

Читайте також:  В Україні можуть з'явитися нові правила декретної відпустки: що про це відомо

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.