facebook

Як раніше вже не буде: Вища освіта за 3 роки – МОН оприлюднило деталі реформ

Вищу освіту будуть здобувати по-новому.



Реформа освіти в Україні пройшла через зміни не лише в школах, а й у вищих навчальних закладах. Незабаром, заочна форма навчання зникне із програм університетів, а вечірня освіта також очікує на перетворення.

Про це йдеться в матеріалі видання vseosvita.ua

Міністерство освіти остаточно визначилося: заочне навчання у вищих навчальних закладах буде припинено. Основний аргумент полягає в тому, що така форма навчання не витримує конкуренції з іншими методами та вважається застарілою, особливо в умовах віддаленої освіти. Заочка — відголосок радянської епохи, вважають чиновники.

Основний аргумент, на думку МОН, полягає в самій сутності заочної освіти — отримання “корки”, тобто диплома вищої освіти, без реального розуміння навчального процесу. Фактично, заочна форма навчання передбачає самостійне вивчення матеріалу та складання іспитів, що не сприяє якісній освіті.

Крім того, пропонується, що студенти контрактної форми зможуть самі регулювати термін навчання. Вони зможуть завершити бакалаврат за три роки замість чотирьох, або ж навпаки — збільшити час навчання, якщо потребуватимуть більше часу для осмислення матеріалу.

А також студентам ще готують зміни. Перші два роки стануть загальними для ознайомлення. Федоров підкреслив, що у 17 років обрати професію на все життя дуже складно, тому студенти матимуть можливість детальніше ознайомитись з галузями, які їх цікавлять. Перші два курси будуть призначені для вивчення спільних предметів, після чого студенти оберуть конкретну спеціальність.

Студентам буде легше обирати форму навчання. Процес переходу на денну, дистанційну або дуальну форму освіти буде спрощено, щоб студенти могли самостійно вибирати найбільш підходящий для них спосіб.

Молодших бакалаврів вже не буде. Таку освітню ступінь мали ті студенти, які пройшли короткий цикл вищої освіти або ж здобув передвищу освіту за професійною програмою.

Читайте також:  10 днів дитина не відвідує школу – чекайте на візит поліції

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.