facebook

Українці отримають третю платіжку за газ: за що доведеться платити

Незабаром українці отримуватимуть третю платіжку за газ. У ній зазначатиметься вартість утримання внутрішньобудинкових мереж, як окрема послуга.



Про це пише “Газправда”.

“Раніше в єдиний платіж за газ була включена плата за ТО, про що деякі побутові споживачі навіть і не здогадувались. І чи виконували облгази належним чином свої зобов’язання щодо утримання у задовільному стані внутрішніх газових мереж, димо- та вентканалів, а також газоспоживаючого обладнання у багатоквартирних і приватних будинках – залишається під великим питанням”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що законодавство України дає право власнику обирати організацію, яка на договірних умовах та на платній основі проводитиме роботи з обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

“Чинне законодавство містить застереження, що у випадку незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж у будинку розподіл природного газу припиняється. Однак, до завершення остаточного реформування нормативно-правової бази у цій сфері припинення газопостачання облгазами винятково через неукладення договорів на ТО може вважатись маніпулятивним та є порушенням прав його мешканців”, – наголошується у матеріалі.

Після укладання договору:

один раз на рік фахівці повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряти наявність вільного доступу до них, стан фарбування та кріплення газопроводу, наявність футлярів у місцях прокладки, стан ущільнення трубного простору, очищають його від бруду та, у разі потреби, його відновлюють;
один раз на шість місяців, до початку та після закінчення опалювального сезону, фахівці здійснюють перевірку на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. У приватних будинках і квартирах це робиться щорічно;
щорічно разом із техоглядом газового обладнання проводиться перевірка тяги у димових та вентиляційних каналах;
не менше одного разу на рік постачальник послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень;
раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, встановлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії та мастила.

Читайте також:  Що зміниться в Україні з 1 лютого

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.