facebook

Можуть бути ще північні сяйва: на Землю сунуть дуже потужні магнітні бурі

Магнітні бурі дуже високого рівня очікуються у найближчі декілька днів. Вчора, під час з’явлення північного сяйва над Україною, були магнітні бурі К-індексу 7. А цього тижня очікується неймовірна потужна буря К-індексу 8.



Що відомо про ці магнітні бурі, повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на дані Meteoagent.
Що таке магнітна буря
Численні вибухи та сплески, які виникають на Сонці, провокують викиди сонячної енергії. Вона розсіюється у різних напрямах, зокрема й у сторону Землі. Ця енергія складається з заряджених частинок – протонів та електронів. Вони здатні швидко переміщатися у просторі.

Коли енергія досягає магнітосфери Землі, вона провокує активність, яку називають сонячними чи магнітними бурями. Вчені розрізняють різну потужність та класифікацій – від помірним бур до геомагнітних штормів.

Усі бурі до К-індексу 4 – це помірні та малопотужні, а після К-індексу 5 – бурі червоного рівня, сильні. Чим вище індекс – тим більше може бути наслідків.

Вони можуть викликати збій у роботі супутників, мобільного зв’язку, електроніки, GPRS. При бурях К-індексу 7 та 8 люди можуть спостерігати таке унікальне явище, як полярне сяйво.

Що відомо про найближчі бурі
У неділю, 5 листопада, Землю накрила буря К-індексу 7, яка викликала північне сяйво. Українці на Лівобережні частині країни мали змогу побачити це унікальне явище і фото заполонили інтернет.

Понеділок, 6 листопада та вівторок, 7 листопада – за даними супутникових систем NOAA, TESIS та міжнародних метеорологічних лабораторій у всьому світі, охопила буря К-індексу 6. Це досить потужна магнітна буря червоного рівня.

А у середу, 8 листопада, можуть знову виникнути північні сяйва, бо спеціалісти прогнозують потужний геошторм з К-індексом 8. У спокійний стан магнітосфера прийде тільки у другій половині тижня, з 9 листопада.

Читайте також:  Витратив майже 200 млн: син Кернеса за добу переоформив на себе ринки Харкова

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.