facebook

Батьки: вводяться нові правила навчання для 10-12 класів

Профільну середню освіту в Україні хочуть суттєво змінити
Міносвіти пропонує громадському обговоренню проєкт Державного стандарту професійної середньої освіти. Що пропонують змінити, детально розписано на сайті МОН.


Зміни можуть торкнутися учнів 10-12 класів, а також учнів закладів професійної, професійної вищої освіти щодо отримання загальної середньої освіти.

У відомстві наголошують, що цей документ є новим форматом для української освіти. На відміну від одного стандарту для базової та старшої середньої освіти тепер будуть два окремі документи.

Новий стандарт продовжує реформу “Нової української школи”, яка стартувала з першого класу у 2018 році. Передбачається, що ці учні за ним навчатимуться з 2027 року. Але пілотний проєкт запланований і в деяких навчальних закладах уже з 2025 року.

У Міносвіти пояснюють, що за допомогою цього документа школярі зможуть формувати власну “освітню траєкторію”: обрати профіль та частково предмети для вивчення.

Учням пропонуватимуть 9 освітніх галузей, у межах яких можна буде сформувати відповідні профілі. Такими галузями є:

Мова та література;
Математика;
Природні науки;
Технічні науки;
Інформаційні науки;
Соціальна;
Історичні та суспільні науки;
Мистецтво;
Фізична культура.
У відомстві зазначають, що зараз фактично учні мають “вибір без вибору”, оскільки їм пропонують 27 профілів, але 72% дітей навчаються лише на п’яти.

Навчальні результати передбачатимуть основний та поглиблений рівні. Базовий навчальний план також міститиме годинник для вільного вибору предметів та курсів:

в 10 класі – 105-210 годин за вибраним профілем і 35-140 годин — поза вибраним профілем;
в 11 та 12 класах – 385-595 годин за профілем і 70-280 годин — поза профілем на два роки.

Читайте також:  Українські вчителі потребують «готових рішень», – дослідження НУШ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.