facebook

В Україні хочуть заборонити релігійні організації, пов’язані з росією. Що буде з московським патріархатом

Премʼєр міністр Денис Шмигаль пропонує внести зміни в закон про діяльність в Україні релігійних організацій. Коли поправки ухвалять, релігійні товариства з керівним центром у росії будуть заборонені. У Центрі спільних дій пояснюють, як перевірятимуть релігійні спільноти та що це означатиме для УПЦ (МП).



Згідно із проєктом закону, релігійні організації, якими керують з москви, має виявляти Держслужба з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Служба має провести релігійну експертизу і з’ясувати, чи впливають російські центри на канонічні та організаційні питання. У разі недотримання закону Держслужба складає припис, яким зобов’язує релігійне товариство усунути порушення. Якщо організація протягом місяця не виконає умов, ДЕСС має звернутися до суду щодо припинення діяльності цього релігійного обʼєднання.

«У 2022 році таку релігійну експертизу вже проводили щодо Української Православної Церкви московського патріархату. Тоді церква заявила, що є незалежною від москви й навіть внесла зміни у статут. Проте аналіз Держслужби з етнополітики та свободи совісті виявив, що насправді церковно-канонічні звʼязки з росією збереглися. Це може мати вплив на майбутні експертизи», – пояснює аналітикиня Центру спільних дій Юлія Пʼєцко.

Але певні труднощі можуть виникнути з тим, що як юридична особа Українська православна церква московського патріархату в Україні не зареєстрована. Натомість існує близько 9 тисяч релігійних організацій цього патріархату. Якщо перевірку доведеться проводити щодо кожної юридичної особи, то процедура припинення діяльності релігійної організації з російським слідом може затягнутися на роки, пояснюють у Центрі спільних дій.

Водночас аналітики вважають, що законопроєкт захищає державу від підривної діяльності релігійних організацій з центром в росії. На їхню думку, в умовах війни й розколу українського суспільства за релігійними мотивами такі заходи є виправданими. Проте щоб убезпечити державу від великої кількості позовів до Європейського Суду з прав людини, закон має бути чітко сформульованим.

Читайте також:  Мобілізація студентів: коли і кого можуть призвати до армії

«На даному етапі законопроєкт є недопрацьованим, адже до нього внесена величезна кількість правок, які стосуються юридичної техніки, суті закону й процедури. Крім того, деякі прихильники більш жорстких заходів щодо боротьби з УПЦ (МП) у Верховній Раді просувають свої ініціативи. Тому поки складно передбачити, які моменти будуть враховані та який вигляд матиме законопроєкт до другого читання», – коментує аналітикиня Юлія Пʼєцко.

 

У грудні 2022 року набрав чинності указ президента «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні». Він зобовʼязував Кабмін протягом двох місяців подати до Верховної Ради законопроєкт, який унеможливить в Україні діяльність релігійних організацій із центрами впливу в російській федерації. Раніше Володимир Зеленський також ввів санкції щодо 22 очільників російської православної церкви, які підтримують агресивну війну росії проти України.

Шукайте деталі в групі Facebook