facebook

З наступного року українцям буде важче вийти на пенсію: доведеться працювати довше

Наступного року українцям буде важче вийти на заслужений відпочинок, ніж цьогоріч. Щоби стати пенсіонером, доведеться працювати довше.



З наступного року українцям буде важче вийти на пенсію – today.ua
Що відбувається з пенсіями в Україні, і скільки стажу знадобиться для того, щоби стати пенсіонером, розповіли на Youtube-каналі “Банківський клуб”.

Нині в Україні і для чоловіків, і для жінок пенсійний вік настає у 60 років. Однак не всі громадяни можуть стати пенсіонерами в такому віці. Щоб отримати право на заслужений відпочинок, цьогоріч потрібно мати не менше 30 років страхового стажу.

При цьому слід знати, що страховим вважається лише той стаж, протягом якого за пенсіонера сплачувався єдиний страховий внесок (ЄСВ). Якщо ж пенсіонер працював нелегально, і жодних внесків за нього не сплачували, то за ці роки стаж йому не зарахують. І він може не накопичити до 60 років необхідні 30 років стажу для виходу на пенсію.

У цьому випадку закон дозволяє вийти на пенсію пізніше: або в 63 роки, або в 65 років. Наприклад, цьогоріч можна вийти на пенсію у 63 роки, маючи від 20 до 30 років страхового стажу. Але, якщо у вас немає 20 років стажу, то вийти на пенсію ви зможете лише в 65 років. У такому віці пенсію дадуть із 15 роками стажу.

Однак не варто розраховувати, що такі цифри будуть незмінними завжди, бо вже наступного року для виходу на пенсію знадобиться ще більше років стажу. Так, 2024 року, щоб вийти на пенсію у 60, потрібно буде мати вже 31 рік стажу. Відповідно, у 63 можна буде вийти зі стажем від 21 до 31 року, а у 65 – від 15 до 21 року.

Читайте також:  Дві категорії українців не зможуть отримати пенсію: кого це стосується

Таким чином, із кожним роком тривалість стажу, необхідного щоб стати пенсіонером, приростатиме на 1 рік – згідно з такою таблицею.

Як бачимо, єдине, що залишається незмінним – нижній розмір стажу при виході на пенсію у 65 років. Він залишатиметься на рівні 15 років. А ось тим, у кого до 65 років не буде і 15 років стажу, пенсія взагалі не належить. Її можуть замінити невеликою соцдопомогою, та й то не в усіх випадках.

Щорічний приріст вимоги до стажу на 1 рік триватиме до 2028 року, допоки мінімальний стаж для 60-річних не досягне 35 років. Таким чином, з кожним роком в Україні дедалі важче буде вийти на пенсію. І, як кажуть експерти, найближчими роками лише близько половини 60-річних українців зможуть стати пенсіонерами. Для інших пенсійний вік зсунеться до 63, а то й до 65 років.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.