facebook

Журналістів знову планують пускати в Раду, але з умовами

Акредитованим представникам медіа можуть дозволити працювати у будівлі Верховної Ради в дні пленарних засідань. У парламенті зареєстрували відповідну постанову, яку направили на розгляд профільного комітету.



Охорона надаватиме журналістам разову перепустку, яку потрібно буде повернути наприкінці робочого дня. Утім, одночасно у будівлі парламенту можуть перебувати не більше 150 представників медіа: максимум три від одного ЗМІ.

Аналітики Центру спільних дій позитивно оцінюють це рішення, хоча воно має деякі нюанси.

“Це рішення зробить роботу Верховної Ради більш відкритою та прозорою. Однак є й проблемне питання: проєктом рішення передбачено, що публікація матеріалів у ЗМІ має відбуватися за порядком, який визначений цією ж постановою. Утім, цього порядку в постанові поки що немає, тому незрозуміло, чи будуть якісь особливості чи обмеження щодо публікації матеріалів”, – пояснює Оксана Заболотна.

Аналітикиня додає, що цього кроку недостатньо для відкритості парламенту. Потрібно ще відкрити доступ до інформації на сайті Ради та комітетів.

Нагадаємо, 6 вересня 2022 року Верховна Рада ухвалила Постанову “Про деякі питання висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану”, яка обмежила прямі трансляції пленарних засідань ВРУ на телеканалі “Рада”, а також доручила проводити офіційні виступи керівництва та брифінги народних депутатів за межами основної будівлі парламенту.

Читайте також:  У Києві стався потужний вибух – соцмережі

Шукайте деталі в групі Facebook