facebook

В Україні хочуть підняти ставки єдиного податку, на прикладі Польщі

В Україні можуть вести польську модель оподаткування ФОП. Йдеться про підвищення ставки єдиного податку для підприємців.

За прикладом Польщі: українським ФОП хочуть підняти ставки єдиного податку – today.ua
Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що у нашій країні планують переглянути оподаткування для ФОП. Справа в тому, що реформа спрощеної системи – це одна із вимог МВФ, тому що єдиний податок в Україні на даний момент більше діє не як інструмент підтримки малого бізнесу, а як можливість ухилитися від оподаткування для середнього та великого.

У Польщі передбачені наступні форми оподаткування для ФОП:

єдиний податок на зареєстрований дохід;
податкова картка;
лінійне оподаткування;
загальна, відповідно до податкової шкали.
Розглянемо першу форму. Польські ФОП на єдиному податку можуть отримувати дохід до 2 млн євро на рік. Наступного року він збільшиться до 3 млн євро на рік, а українські підприємці обмежені 7,8 млн грн.

У Польщі використовують податкову ставку на рівні від 2 до 17%, залежно від видів діяльності. Місцеві підприємці сплачують:

2% від доходу від продажу непромислової продукції тваринного та рослинного походження та ін.;
3% від доходу від роботи в галузі громадського харчування, надання послуг, пов’язаних з тваринництвом та ін.;
5,5% від доходу від виробництва, послуг у сфері перевезення вантажів автопарком вантажопідйомністю понад 2 тонни, від комісійних винагород та ін.;
8,5% від доходу до 100 000 злотих та 12,5% доходу від 100 000 злотих за здачу в оренду, послуги з розміщення, обслуговування нерухомого майна та ін.;
8,5% від доходу у сфері громадського харчування, надання освітніх послуг та ін.;
10% надання послуг з купівлі-продажу нерухомого майна;
12% від доходу за надання послуг із встановленням комп’ютерних програм та ін.;
14% від доходів від надання інжинірингових та архітектурних послуг, сфери охорони здоров’я та ін.;
15% від доходів від оптової торгівлі, послуг у сфері права, оподаткування та бухгалтерського обліку, брокерської діяльності та ін.;
17% доходів від представників “вільних професій” (фармацевт, адвокат, інженер-будівельник, архітектор, податковий консультант, аудитор, юрисконсульт, оцінювач майна, перекладач).
У Польщі ширший спектр податків різної діяльності. Послуги оподатковують за вищими ставками, ніж в Україні. Якщо платник податків працює у сферах, прибуток яких оподатковується за різними ставками, вони узгоджуються окремо для кожного виду.

Читайте також:  У Франківську відкриють популярний польський супермаркет “Бедронка” (ФОТОФАКТ)

За прикладом Польщі: українським ФОП хочуть підняти ставки єдиного податкуМалий бізнес в Україні в умовах війни з РФ може сильно постраждати від зростання податкових ставок, що спричинить подорожчання продуктів і послуг. Але підвищення податкових ставок може мати і позитивні результати як для підприємців, так економіки в цілому. Серед них підвищення ліміту доходів, обмеження щодо податкових перевірок для ФОП та спрощений облік витрат.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.