facebook

Артеріальний тиск в нормі і з відхиленнями: МОЗ назвало цифри

Який тиск і в якому віці вважається нормальним?



Як відомо, артеріальний тиск ділиться на два індекси: систолічний артеріальний тиск (верхній), який вказує на силу, що діє на стінки артерій, коли кров викидається із серця, і діастолічний артеріальний тиск (нижній), який відображає опір периферичного кола.

Дуже часто люди помиляються, визначаючи, який тиск можна вважати нормальним.

Нормальний і здоровий артеріальний тиск — це систолічний тиск «вище» 120 мм рт.ст., а діастолічний — «нижче» 70 мм рт.ст. ст.
За даними МОЗ, люди помилково називають нормальним тиском або “робочим” тиском 150/100. На жаль, через це переконання вони не вживають заходів для боротьби з гіпертонією.
У МОЗ наголосили, що такий підвищений тиск не може бути нормальним, “не можна допускати жодних помилок”.
Згідно з медичними рекомендаціями,
130-139 та/або 85-89 називають нормальним високим кров’яним тиском,
140-159 та/або 90-99 є гіпертонією 1 ступеня,
160-179 або вище та/або 100 – 109 або вище – гіпертонія другого ступеня,
Низький кров’яний тиск – це все, що нижче 90/60.
Людина може постійно мати такий «ненормальний» тиск і при цьому не відчувати ніякого дискомфорту. Він може відчути лише наслідки раптового падіння тиску, що відбувається разом з іншими процесами. Може прискоритися серцебиття, зменшитися кровообіг у травній системі, підвищитися артеріальний тиск і рівень цукру в крові, можуть виникнути м’язові спазми шиї та плечей. Ви відчуваєте все разом, а не сам тиск, пояснило МОЗ.
Тому МОЗ закликає регулярно вимірювати тиск і консультуватися з цього приводу з лікарем. “Гіпертензію нині можна ефективно контролювати за допомогою ліків пролонгованої дії. Низка таких препаратів входить до програми “Доступні ліки”. За призначенням лікаря ви можете отримати їх безоплатно чи з незначною доплатою”. Вчасно вжиті заходи щодо нормалізації тиску можуть врятувати життя.

Читайте також:  Коронавірус атакує із новою силою: Фіксують лише вaжкi перебіги, тож до поліклінік потягнулись люди на вакцинацію

Артеріальний тиск: норма для вікових груп
Норма для тиску людини за віком — поняття суто загальне і малоінформативне для конкретних клінічних ситуацій. У підручниках по фізіології людини в якості показників норми найчастіше фігурують цифри 120/80 мм рт. ст – це показники тиску в стані спокою у людини середніх років, від 20 до 40 років.

Поняття вікової норми АТ у дорослих немає. У здорових людей в будь-якому віці тиск не повинен переступати поріг в 140 на 90 мм рт.ст., нормальні показники АТ — 130 на 80 мм. рт.ст. Оптимальною цифрою вважається 120 на 70.

Але потрібно пам’ятати, що це всього лише усереднені клінічні показники. Так як у різних людей є свої фізіологічні особливості, то коливання рівня артеріального тиску у різних людей можуть відрізнятися.

Раніше для віку від 40 до 60 нормою вважалося тиск 140/90. Відповідно для людей старше 60 показники норми зростали до 150/90. Проте від 1999 року ВООЗ спростовує теорію про нормальність підвищення тиску з віком і оптимальними показниками для всіх віків пропонує вважати 130-110/70-80 мм рт. ст.

Норма за віком артеріального тиску людини в 16-20 років допускає знижене значення верхнього і нижнього показників і може становити в спокої 100/70 мм рт. ст.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.