facebook

Календар постів на 2024 рік: збережіть, щоб не забути

Піст – це взагалі стримання. Постити – це значить вміти володіти собою, перемагати зло і свої недобрі вчинки та пристрасті. Коли ми постимо, то цим самим ми обмежуємо нижчі потреби тіла та віддаємо більшу увагу нашій душі і духовному життю. Постити – це значить відмовитися від усього злого, що противне Богові та Його Заповідям. Піст повинен завжди бути сполучений з молитвою, в якій ми прославляємо Бога, дякуємо йому за його всещедрі дари та просимо Його, щоб допоміг нам успішно поборювати всякі земні спокуси. Без відповідного душевного молитвеного настрою не може бути правдивого посту. Піст повинен бути таким, щоб завжди наш дух, а не тіло, панував над нами.



Піст може тривати один день (одноденний) або цілий період часу (багатоденний). В такі моменти віряни відмовляються від їжі тваринного походження, ходять до храмів, моляться та утримуються від сварок. В періоди посту Церква забороняє проводити гучні вечірки, розважатися, веселитися. Якщо ви дотримуєтеся цих правил, варто знати, коли будуть пости 2024 року.

Календар постів на 2024 рік: багатоденні
Великий піст: 18 березня — 4 травня
Найдовший піст у церковному календарі, який передує Великодню. В загальному він займає 48 днів і завжди починається в понеділок (за сім тижнів до Воскресіння Господнього) та завершується в суботу.

Великий піст вважають і одним з найсуворіших, адже в його перший день слід повністю відмовитися від їжі і пити лише воду. У вівторок, середу, четвер та п’ятницю дозволено їсти лише суху їжу (хліб, сіль, сирі овочі і фрукти), а в суботу і неділю дозволяється невелика кількість гарячої їжі на олії.

Читайте також:  Що потрібно їсти під час Великого посту 2021: щоденний календар харчування

На другий та шостий тиждень посту віряни можуть їсти лише суху їжу в понеділок, середу та п’ятницю. В вівторок і четвер дозволяються теплі страви, але без олії, а на вихідні вже з олією.

Пристрасна седмиця (останній тиждень посту) дуже сувора, адже дозволяється лише суха їжа в усі дні, крім п’ятниці. До виносу плащаниці з храму взагалі відмовляються від їжі.

На великі церковні свята, які припадають на період Великого посту, дозволяється риба. Це — Благовіщення Пресвятої Богородиці (25 березня) та Вербна неділя (неділя за тиждень до Великодня). У Лазареву суботу (напередодні Вербної неділі) можна додати до свого раціону рибну ікру.

Петрів піст: скасовано

2024 року Петрів піст було скасовано ПЦУ, тому що цей піст, як пояснили у пресслужбі, він повинен починатися за тиждень після П’ятидесятниці (23 червня 2024 року) і закінчуватися на свято Петра і Павла (29 червня 2023 року), тому не буде створено необхідних умов для дотримання посту.

Успенський піст 2024 року: 1 — 14 серпня
Цей піст було встановлено на честь Успіння Пресвятої Богородиці і він є найкоротшим. Щороку він триває лише два тижні.

Незважаючи на таку тривалість, піст досить суворий. В понеділок, середу і п’ятницю можна вживати лише суху їжу, у вівторок та четвер дозволяється додавати гарячі страви без олії, а на вихідні з олією.

На свято Преображення Господнього (6 серпня 2024 року) Церква також дозволяє вживати в їжу рибу.

Різдвяний піст: 15 листопада — 24 грудня
Останній багатоденний піст року, який вважається другим за тривалістю. Початок припадає на 15 листопада, незалежно від дня тижня. Тривалість Різдвяного посту — 40 днів. Піст досить суворий, хоча існують і певні послаблення.

Читайте також:  Цими днями навіть не ходіть на город – урожаю не буде: посівний календар на травень

Так від 15 листопада до Дня святого Миколая (6 грудня) можна вживати гарячі страви без олії у понеділок, а у вівторок, четвер та на вихідні можете додавати навіть рибу. В середу та п’ятницю лише суха їжа.

Від 7 грудня до 19 грудня 2024 року у вівторок та четвер дозволені гарячі страви з олією, але рибу краще прибрати з раціону.

Від 20 грудня до 24 грудня в понеділок, середу і п’ятницю дозволено їсти лише суху їжу, в вівторок та четвер — гарячу їжу без олії, а на вихідні з олією.

В Святвечір (24 грудня) не можна їсти до появи на небі першої зірки, а після цього вся сім’я сідає за святковим столом, на якому обов’язково повинно бути 12 пісних страв.

Церква дозволяє їсти рибу на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці (21 листопада) і День святого Миколая (6 грудня), незалежно від того, який це день тижня.

Які є одноденні пости 2024 року
Також є пости, які тривають всього лише один день. 2024 року вони випадатимуть на такі дні:

Хрещенський Святвечір (Надвечір’я Богоявлення) — 5 січня;
Стрітення Господнє — 2 лютого;
Благовіщення Пресвятої Богородиці — 25 березня;
Апостола Іоанна Богослова — 8 травня та 26 вересня;
Різдво Іоанна Предтечі — 24 червня;
Святих апостолів Петра і Павла — 29 червня;
Преображення Господнє — 6 серпня;
Успіння Богородиці — 15 серпня;
Різдво Богородиці — 8 вересня;
Покров Пресвятої Богородиці — 1 жовтня;
Введення в храм Пресвятої Богородиці — 21 листопада;
Святителя Миколая — 6 грудня.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.