facebook

Рак молочної залози: як не пропустити початок захворювання

Кожна жінка має середній ризик розвитку раку молочної залози протягом свого життя. Тому що жіноча стать-це фактор ризику.



Ярослав Володимирович Денисенко, мамолог клініки R+Medical Network, розповів про частоту відвідувань мамологів, які впливають на розвиток раку молочної залози.

Причини раку молочної залози

Рак молочної залози розвивається, коли клітини тканини молочної залози починають не контрольовано ділитися і поширюватися на навколишні тканини.

1.Однією з причин утворення раку є мутації в генах BRCA1 і BRCA2. Згідно з науковими дослідженнями, мутації в гені BRCA 1 викликають 50-70% ризику розвитку раку молочної залози у віці 56-87 років і 33-50%відповідно.

Гени BRCA1 і BRCA2 найчастіше передаються генетично. Якщо у ваших родичів по першій лінії був рак молочної залози-мами, бабусі, тітки, сестри,— я рекомендую провести тестування на наявність генів BRCA1 і BRCA2. Просто тому, що у вас є ген, це точно не означає, що ви захворієте на рак, але ризик у 2 рази вищий. Щоб не упустити можливість розвитку захворювання в майбутньому, необхідно регулярно проходити ультразвукову діагностику або мамографію. Тестування на наявність генів проводиться один раз.

Серед інших вагомих причин стимулювати розвиток раку молочної залози я вибираю:

Відсутність вагітності протягом життя;

Перша вагітність і пологи після 40 років;

Відмова від грудного вигодовування;

Ранній початок менструації-до 12 років;

Пізня менопауза-після 55 років;

Ожиріння;

Зловживання алкогольними напоями;

Тривале куріння;

Раніше я страждала від раку молочної залози і яєчників.;

Вік-після 50 років ризик розвитку раку молочної залози зростає;

Тривала гормональна терапія.

Більше половини пухлин раку молочної залози чутливі до гормонів естрогену. Рівень естрогену підвищується перед овуляцією і знижується за кілька днів до менструації. Вагітність і грудне вигодовування блокують вироблення естрогену і припиняють менструацію. Пауза в менструації триває не менше 9 місяців, що еквівалентно 9 менструальним циклам. У жінок, які ще не народили дитину, такої паузи немає. Більше менструальних циклів означає більший ризик розвитку раку.

Читайте також:  Зворушливо до сліз: Франківчанка Тіна Кароль у прямому ефірі здійснила мрію дитини, яка поборола рак

Профілактика і діагностика
Найкраща профілактика розвитку раку молочних залоз — це щорічний мамологічний огляд. Традиційно до 40 років проводиться ультразвукова діагностика, після 40 років — мамографія.

З віком змінюється структура молочної залози — втрачається щільність, збільшується кількість жирової тканини. Мамографія візуалізує тканини грудей чіткіше, ніж ультразвукова діагностика. Але, за свідченнями лікаря, мамографія може проводиться і до 40 років.

Перевіряти молочні залози необхідно щороку після того, як груди сформувалися.

Самообстеження молочних залоз я рекомендую проводити щомісяця на 5-7 день після завершення менструації в один і той самий день. Однак самообстеження — не дорівнює обстеженню у лікаря. Жінка може намацати сформоване ущільнення, відзначити збільшення грудей, помітити втягнулий сосок. Такі симптоми можуть свідчити про розвиток раку на другій, третій або четвертій стадії. Але у деяких жінок рак грудей не супроводжується появою ущільнення і погіршенням самопочуття. На профілактичному огляді лікар здатний побачити рак на нульовій стадії розвитку, задовго до появи симптомів, що підвищує шанси на успішне лікування і ремісію.

У чоловіків рак грудей розвивається рідко, але швидше, ніж у жінок, оскільки у них мало тканини грудних залозах. І ракові клітини швидко поширюються в навколишні тканини. Перебігає хвороба, як правило, в агресивній формі.

Рак молочної залози не розвивається через носіння бюстгальтера, вживання цукру, кави або глютену. У 90% випадків він виникає спонтанно, незалежно від віку і статі.

Щоб не пропустити початок розвитку хвороби, заплануйте візит до мамолога. Подаруйте консультацію у лікаря мамі, сестрі, подрузі, колезі по роботі. Прищеплювати культуру відвідування лікаря дітям. Не покладайтеся на самопочуття і відсутність клінічних симптомів хвороби.

Подбайте про себе сьогодні заради здорового майбутнього!

Читайте також:  Діагноз Заворотнюк розкрили Путіну: ситуація не настільки тривожна

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.