facebook

Оплата за навчання стане меншою: яких змін чекати на студентам-контрактникам

У Міністерстві освіти розробили альтернативу чинному державному фінансуванню вищої освіти, що передбачає держзамовлення на основні спеціальності, а також грантове фінансування решти.

Про це розповів



заступник голови Міносвіти Михайло Винницький.

Він зазначив, що в нову концепцію заклали принцип держзамовлення на основні спеціальності (зокрема, медиків, вчителів та інженерів). Тоді як держава не здатна прогнозувати потрібну кількість фахівців за рештою спеціальностей у наступні роки.

“Ми не можемо прогнозувати, скільки державі буде потрібно юристів. Ми не можемо прогнозувати, скільки економістів, соціологів, політологів, істориків тощо. Це все тепер йде через ринкові механізми. Відповідно, держава має фінансувати освіту цих людей, ми це розуміємо. Але держава запроваджуватиме державні гранти”, – пояснив представник відомства.

Планують, що випускники за результатами ЗНО або НМТ отримуватимуть держпідтримку у вигляді певних сум коштів і самостійно визначатимуть, якому освітньому закладу платити за навчання (державної, комунальної чи приватної форми власності).

“Фактично цей студент є контрактником. Але частина його контракту покриватиметься державними коштами, в залежності від того, як він склав НМТ або ЗНО. Тобто наскільки він успішний”, – зазначив він.

У Міносвіти вважають, що держава у разі введення грантового фінансування отримання вищої освіти до 40% збільшить кількість студентів, які отримають держпідтримку. Однак вона не покриватиме повну вартість навчання.

Відомство планує невдовзі розробити відповідні законопроєкти.

Ініціатори розраховують, що така система грантів запрацює з вересня 2024 року.

Читайте також:  Замість обіцяних $4 тисяч? Уряд зібрався урізати виплати вчителям

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.