facebook

Сильний холод, сніг і бабине літо: синоптики прогнозують незвичайний жовтень

Прогноз погоди на жовтень
Відомий синоптик пояснив, яким буде жовтень, другий місяць осені, в Україні. Своїм прогнозом він поділився на сайті Météoprog.


Так, як повідомив синоптик Ігор Кібальчич, у жовтні погодні умови на території України часто носять досить мінливий та непостійний характер. Зазвичай спостерігаються значні коливання температури, пориви вітру та опади на різних етапах від дощу та мокрого снігу до снігу та мокрого снігу. Крім того, загальна активність циклонів і реорганізація атмосферних процесів в атлантико-європейському регіоні з загальною тенденцією до посилення повітряного транспорту на захід. Заморозки для жовтня типові, а третій декаді місяця іноді встановлювалися тріскучі морози, коли стовпчики термометрів опускалися місцями до -23…-17 °З! В окремі роки (за винятком південної половини) відзначалися хуртовини, ожеледиці і налипання мокрого снігу.

Однак, у зв’язку зі зміною клімату, за останні 10 – 15 років погода у жовтні стала помітно м’якшою, з вищим температурним тлом і менш вираженою її амплітудою протягом місяця.

Провідні світові центри погоди та численні прогностичні моделі показують, що нинішнього року жовтень на величезних територіях Європи, швидше за все, виявиться теплим навіть у порівнянні з новими кліматичними нормами. Загалом протягом місяця переважатиме антициклональний характер циркуляції. Це призведе до дефіциту опадів, що вже спостерігається за підсумками вересня у багатьох регіонах. Більш активні атмосферні фронти та серії циклонів можливі у північній та північно-західній частинах Європи, і то переважно протягом першої декади місяця.

У нашій країні з перших чисел жовтня відбудеться зниження температури повітря, починаючи із західних і північних областей на 4 – 7 °С, але середньодобові значення однаково перевищуватимуть норму. Опадів прогнозується мало, оскільки переважання високого атмосферного тиску сприятиме розмиванню атмосферних фронтів та хмарності у межах.

Читайте також:  Лід і замети: Італію засипало градом (відео)

У другій декаді місяця очікується розвиток потужного антициклону над північним сходом Європи та його поступове зміщення у більш південні широти. Оскільки в його межах циркулюватимуть свіжі повітряні маси арктичного походження, то в міру свого просування температурне тло відчутно знизиться. У цей період Україна також відчує перші подихи Арктики, особливо у східних і північних областях. Температура вночі опуститься до нуля, а вдень ледве перевищить +13…+16°C. В результаті ймовірність дощу буде мінімальною. Після 18 та 20 жовтня температура повітря поступово підвищиться, а атмосферний тиск знизиться. Зросте ймовірність дощу та значно збільшиться хмарність.

Що стосується перших снігів, то в жовтні вони навряд чи випадуть, за винятком високогірних районів Карпат. При цьому бабине літо настане в другій половині місяця, але поки що важко визначити його тривалість.

Так, загалом по Україні за місяць випаде 25-60 мм опадів, що на 15-35% нижче норми; у західних областях та Карпатах можливе зниження 65-110 мм, майже норма. Середня місячна температура повітря розподілятиметься по території країни відносно рівномірно і становитиме +7…+13°С, що на 1-2°С вище норми. Водночас очікується, що жовтень буде теплішим у західних і південно-західних областях, північному Лівобережжі та на Далекому Сході країни, відмінність від норми буде незначною (в межах +0, 5… + 0,9 ° С). Окремо слід згадати про ризик пожежі та вибуху. У зв’язку з очікуваною недостатністю опадів та негативною ситуацією наприкінці вересня наступного місяця (принаймні в першому півріччі) збережеться тенденція посушливості та найвищого рівня пожежонебезпеки лісів (5 рівень). прийнято в більшості країн. область. України (крім Західних областей))) Слід бути обережними при поводженні з вогнем на відкритих територіях. Спалювати листя, суху траву та верхівки дерев категорично заборонено. Це вкрай негативно впливає на якість повітря та екологію та призводить до адміністративної, а в деяких випадках і кримінальної відповідальності.

Читайте також:  “Вдарять морози”: синоптики попереджають про різке похолодання в Україні

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.