facebook

Словаччина,”друзі Путіна” з проросійської партії “Фіцо” перемагають на виборах

Партія Роберта Фіцо SMER-SD випереджає проєвропейську ліберальну партію.



У Словаччині на позачергових парламентських виборах перемогла популістська партія SMER-SD, яку очолює колишній проросійський прем’єр-міністр Роберт Фіцо.

Партія, яка виступає за співпрацю з країною-агресором, випереджає проєвропейську ліберальну партію, повідомляє Deutsche Welle.

Зазначимо, що за попередніми результатами, оприлюдненими Державною виборчою комісією після підрахунку майже 99% голосів, партію СМЕР-СД підтримали 23,37% виборців.

Водночас головний суперник SMER-SD, проєвропейська прогресивна Словаччина на чолі з віце-президентом Європарламенту Міхалом Шимечкою набрала 16,86% голосів. Лідируючу трійку також становить лівоцентристська партія “Голос” екс-прем’єр-міністра Словаччини Петера Пеллегріні – 15%.

Крім них, 5%-й бар’єр подолали ще 4 партії, які отримали підтримку 5,7-9,1% виборців. Очікується, що остаточні результати голосування будуть оголошені сьогодні.

Позиція СМЕР-СД щодо війни в Україні
Варто зазначити, що лідер SMER-SD Роберт Фіцо раніше заявив, що в разі перемоги на виборах планує скасувати військову підтримку України.

Роберт Фіцо, нагадує Радіо Свобода, під час виборчої кампанії заявляв, що у разі перемоги Словаччина більше не надсилатиме Україні «жодних боєприпасів». Фіцо також виступає проти вступу України в НАТО.

Найближчим союзником Фіцо в ЄС може бути угорський лідер Віктор Орбан, найбільш прокремлівський з лідерів європейського блоку.

Крім того, Фіцо повторює пропаганду Російської Федерації про те, що диктатор Володимир Путін вирішив вторгнутися в Україну через “нацистську Німеччину та фашистську Україну”.

Раніше глава МЗС Словаччини розкритикував Угорщину. Глава МЗС Словаччини Мирослав Влаховський заявив, що проблема у війні Росії-агресора проти України полягає в діях Москви, а не Європейського Союзу.

Нагадаємо, президент Словаччини відвідав Київ, щоб зустрітися із Зеленським. Зузана Чапутова зазначила, що «спільний візит до України з президентом Павлом підтверджує нову еру у відносинах між главами держав Словаччини та Чехії.

Читайте також:  Сім країн ЄС можуть не продовжити антиросійські санкції - ЗМІ

Як відомо, з початку війни з РФ Словаччина надавала військову допомогу Україні. Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь пообіцяв, що Братислава передасть Києву «більше».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.