facebook

Коли новий штам коронавірусу “Пірола” буде в Україні: у МОЗ дали відповідь

Ймовірно, найближчим часом, новий штам коронавірусу буде в  кожній країні.

Новий штам коронавірусу “Пірола” під кінець сезону буде превалювати в Україні.

Про це в коментарі Укрінформу



сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, “Пірола” дуже швидко заміщує звичний штам “Омікрон”, який зараз циркулює майже по всьому світу.

«Штам «Пірола» дуже швидко заміщує звичний штам «Омікрон», який зараз циркулює майже по всьому світу. Всі країни, які проводять секвенування, забезпечують моніторинг, реєструють зараз підвищені рівні захворюваності. І це пов’язано з двома речами. По-перше, наближення осіннього періоду, і це характерно принаймні для європейського регіону. По-друге, серед загальної маси омікрон-штамів, які циркулюють зараз, «Пірола» займає превалюючу позицію – десь 20%, десь 30%, десь – уже 40%. Скоріш за все, ми будемо спостерігати найближчим часом, що він прийде до кожної країни. Немає можливості закрити кордони, обов’язково або хвора людина приїде, або українець виїде і приїде в інкубаційному періоді. Таким чином, він (штам – ред.), рано чи пізно, буде на території України. Це призведе до підвищення рівня захворюваності, і скоріш за все наприкінці епідсезону, тобто в кінці 1 кварталу 2024 року, він буде превалюючим на території України, так само як зараз реєструють країни європейського регіону», – розповів Кузін.

Заступник міністра пояснив, що штам «Пірола» за класифікацією ВООЗ потребує спеціального нагляду і моніторингу через те, що не всі його властивості відомі.

«По суті це мутація навколо варіанту «Омікрон», яка має всі характеристики, які були притаманні базовому штаму Омікрон. Це означає, що він передається так само швидко, не викликає важкого перебігу захворювання у людей, які не мають імунокомпрометованого стану або супутніх неінфекційних важких захворювань», – сказав медик.

Читайте також:  Дитячі садки готуються до відкриття: в уряді назвали нові правила

За його словами, в Україні вже реєструється поступове підвищення рівня захворюваності на COVID-19, епідсезон коронавірусної хвороби починається раніше епідсезону грипу.

«Ми вже зараз починаємо фіксувати підвищені рівні захворюваності на коронавірусну інфекцію, пов’язано це з тим, що сезон ковіду починається трохи раніше ніж сезон гострих респіраторних вірусних інфекцій – з початку жовтня. Так, з 4 по 10 вересня зафіксовано 1241 випадок захворювання на коронавірусну хворобу, з 11 по 17 вересня вже 2203 випадки», – сказав Кузін.

Він зазначив, що тим, хто не вакцинувався, а також людям з онкологічними захворюваннями, серцево-судинними захворюваннями, літнім людям варто надолужити щеплення проти ковіду, якщо вони не отримали повний курс вакцинації, перший або другий бустер.

«Вакцинація не може на 100% захистити від факту інфікування, але захищає від важкого перебігу або ризику смерті. Люди, які мають одну або тільки дві дози вакцини, так само можуть інфікуватися будь-яким штамом ковід. Повний курс вакцинації, рекомендований ВООЗ, це щонайменше три вакцини – два щеплення плюс бустерна доза. Для людей, які є в зоні ризику, застосовується і другий, і третій бустер, залежно від стану і відповідно до рекомендацій лікаря, які ведуть такого пацієнта. Тому будь-яка неповна сесія вакцинації означає, що імунітет не є достатньо потужним, щоб захистити людину максимально, і одна вакцина не буде захищати настільки потужно як повний курс щеплень. Тому тим, хто пропустив друге щеплення, або пропустив перший бустер, чи другий бустер за показаннями, перед початком епідемічного сезону радимо про вакцинуватися», – сказав Кузін.

Заступник міністра наголосив, що зараз в Україні є близько 5 млн доз вакцини проти ковід. Це Коронавак, Пфайзер, Джонсон та вакцина Пфайзер для дітей, яка переважно розподілена по обласних центрах. Також МОЗ отримав підтвердження від ініціативи COVAX про доставку за запитом будь-якої кількості вакцин проти COVID-19.

Читайте також:  Міський пологовий придбав сучасний апарат ШВЛ

За словами Кузіна, вакцинація проти COVID-19 залишається безкоштовною до кінця 2024 року. Для отримання щеплення не потрібна декларація з лікарем первинної ланки, достатньо звернутися в найближчий пункт щеплень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.