facebook

Археологи знайшли 130000-річний об’єкт у Польщі: він не належав Homo sapiens

За формою воно нагадує ніж.



Поблизу польського міста Рацибуж археологи виявили знаряддя праці, виготовлені неандертальцями щонайменше 130 000 років тому.

Про це повідомляє польське видання RAR.

Розкопки в районі Рацибуж тривали майже два роки. Їх проводила міжнародна команда археологів, геологів і геофізиків з Вроцлавського університету, Університету Фрідріха-Александра в Ерлангені-Нюрнберзі, Сілезького університету в Катовіце і Чеської академії наук у Празі, а також у співпраці з музеєм Рацибужі.

“Ми збиралися прорізати частину старого піщаного схилу, щоб зібрати інформацію про геологічну структуру і взяти зразки, необхідні для визначення віку відкладів за допомогою радіометричного датування. Несподівано ми натрапили на кам’яні знаряддя праці, в тому числі знаряддя праці”, – розповів професор Анджей Вишневський, доктор філософії, завідувач кафедри археології кам’яного віку Вроцлавського університету.

За словами археологів, знахідка вказує на те, що неандертальці неодноразово відвідували цю територію і залишили кам’яні вироби на дні річкової долини в той час.

Кам’яні знаряддя праці, знайдені на глибині 10 метрів нижче рівня землі, були знайдені у відкладеннях, що утворилися під час холодного періоду, близько 130 000 років тому.

За словами археологів, нещодавні знахідки вказують на те, що інструменти за симетричною двосторонньою поверхнею, які чимось нагадують сучасні ножі з широкими лезами, відігравали дуже важливу роль. Краї цих зразків оформлені єдиним відбитком, що йде паралельно до краю. Подібні знаряддя були знайдені лише на кількох стоянках цього періоду в Карпатах і на північ від Альп. Не виключено, що вони були виготовлені у зв’язку зі специфічною діяльністю, наприклад, розчленуванням мисливських тварин.

Читайте також:  Росія підготувала до відправки на Донбас 35-й гумконвой

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.