facebook

Скільки біженців після війни планує повернутися додома: статистика

Майже 70% українців, які виїхали за кордон на тлі війни, планують повернутися на батьківщину після завершення військових дій.

Такі дані проведеного



опитування Лабораторії законодавчих ініціатив.

Рік тому опитування ООН, що було проведено в країнах Європи, показало, що лише 4% біженців з України не збираються повертатися додому. Нове опитування свідчить, що відсоток людей із таким настроєм зріс. Про це пише видання “Слово і Діло”.

Згідно з минулорічним опитуванням: 68% українських біженців хотіли б у майбутньому повернутися до України; у найближчі три місяці цього хотіли б 13% опитаних; при цьому 15% українців тоді ще не вирішили, що робити; лише 4% не збиралися тому.

В ООН зазначали, що біженці були стурбовані безпекою, а також відсутністю роботи.

Червневе опитування показало, що повернутися до України хочуть 62% біженців. 14% планують зробити це у найближчі три місяці. Частка тих, хто не прийняв рішення, залишилася незмінною — 18%. Стало трохи більше українців, котрі не хочуть повертатися — 6%.

Основними перешкодами для повернення біженці, як і раніше, називали безпеку в регіоні. Крім того, їх непокоїла доступність базових послуг, зокрема електроенергії, водопостачання та охорони здоров’я, можливості працевлаштування.

За розрахунками Центру економічної стратегії, проведеними в рамках проекту «Біженці з України: наміри повернутися, вплив на українську економіку та рекомендації щодо державної політики», кількість біженців з України знову почала зростати. Про це читайте у статті “За кордоном можуть залишитися від 1,3 до 3,3 мільйонів українців”.

Читайте також:  Українським біженцям у Польщі скасують оплату за проживання та заморозять соцвиплати: які ще зміни набудуть чинності з 1 січня

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.