facebook

Їде дах: Директорка ліцею зобов’язала учнів носити шкільну форму

У 27-у ліцеї в Житомирі стався скандал зі шкільною формою. Директорка вимагає її від дітей, хоча у 2019 році ця норма втратила чинність. Освітній омбудсмен також долучився до обговорення.

Деталі інциденту омбудсмен Сергій Горбачов розповів на своїй сторінці у Facebook



.

Міський департамент уже розслідує інцидент.

Мер міста Сергій Сухомлин розповів: те, що директорка ліцею зобов’язала учнів носити шкільну форму, можна трактувати як булінг.

Натомість освітній омбудсмен Сергій Горбачов каже: зауваження учням щодо їхнього зовнішнього вигляду з боку дирекції ліцею №27 пов’язані із тим, що керівниця закладу освіти працює на посаді понад 40 років.

У мережі з’явилося анонімне повідомлення школярів про те, що директорка ліцею змушує їх носити шкільну форму, причому робить це досить агресивними методами та погрозами.

“Якщо дівчина прийшла з розпущеним волоссям, вона може погрожувати, що відріже коси. Ніяких прикрас ні на руках, ні на шиї, ні на вухах, тільки церковні. Ніякого макіяжу, як каже сама директорка: “Ніякої штукатурки на обличчі”, – скаржаться учні.

Вони додають, що були випадки, коли зі школи вигнали двох дівчат за носіння пірсингу.

Директорка хоче, аби діти дотримувалися “ділового стилю”.

“У кожного повинен бути піджак. Між штанами та взуттям не повинно бути видно ноги, колір низу – чорний чи темно-синій, зверху біла сорочка, у крайньому разі кофтинка ділового стилю. У хлопців зачіска повинна бути “мужская”. Вона погрожує, якщо в хлопця каре, довге волосся тощо”, – йдеться в повідомленні.

Експерт із питань організації та розвитку шкільної освіти Сергій Дятленко при цьому зауважив, що в Україні шкільну форму офіційно скасували у 2019 році. На сьогодні головна умова – належний зовнішній вигляд та відповідність одягу порі року. Якщо у школі хочуть запровадити форму, рішення мають погодити з батьками учнів.

Читайте також:  Переможиця Євробачення оскандалилась гучною заявою: “Воювати – все одно що тр**атися за незайманість” (відео)

У 2019 році Президент України скасував Указ № 417/96 “Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти”

У ньому йшлося якраз про те, що носіння шкільної форми є обов’язковим для учнів закладів загальної середньої освіти. Указ також постановляв, що Кабмін має вибрати й затвердити зразки шкільної форми.

Шукайте деталі в групі Facebook