facebook

Курс валют в Україні: долар по 41, що радять екcперти – купувати чи продавати

Долар подорожчав і пішов угору, здорожчав і євро.



Про це інформує сайт ТСН.ua.

Тиждень, що минув, виявився доволі нервовим на валютному ринку. Вже на початку тижня девальваційні настрої в суспільстві різко зросли.

На ринку відчутно зросли девальваційні настрої, а попит на іноземну валюту істотно збільшився. Цей тренд зафіксувала і статистика НБУ: з понеділка по середу обсяг придбаної за цими двома інструментами валюти зріс в середньому до 19 мільйонів доларів.

Долар в Україні продовжує дорожчати, його курс повільно, але впевнено наближається до 39 гривень. Однією з причин здорожчання стало очікуване фінансовими аналітиками зниження Нацбанком облікової ставки, тобто відсотка, під який НБУ позичає гривню комерційним банкам. Ще одна новина – очільник Міністерства фінансів озвучив курс долара, закладений до проєкту держбюджету на 2024 рік. Він майже на три гривні вищий, ніж зараз, тобто становить 41,4 грн/долар.

Це призвело до зростання курсу у готівковому сегменті: на піку у середині тижня вартість американського долара сягала 38,3 гривні за долар. Банкірка акцентує: попри те, що НБУ не ухвалював жодних курсових рішень, вартість долара на готівковому ринку утримується на доволі високих позначках 38,1 – 38,3 гривні за долар.

Чого очікувати на цьому тижні
Експерти прогнозують: тиждень від 18 до 24 вересня буде спокійним, значних коливань готівкового курсу долара не передбачається.

Олександр Охріменко упевнений, що наразі курс готівкового долара коливатиметься в межах 38,20-38,50 грн/долар.

На думку Андрія Шевчишина, незначний висхідний тренд збережеться. “Можливі невеликі коливання курсу, але в цілому він після можливого ситуативного зниження, викликаного балансом попиту і пропозиції, знову зросте, причому більше, ніж був. Наразі можна сказати: долар буде в коридорі 38,30-38,60 грн. Деякі експерти говорять про запровадження невдовзі Нацбанком плаваючого курсу гривні замість фіксованого (36,6 грн/долар – Авт.), це могло б помітно девальвувати гривню. Але недавні заяви високопосадовців НБУ вказують на те, що це питання поки не на часі, хоча підготовка до нього ведеться”, – аналізує експерт.

Читайте також:  Долар остаточно "посипався": в НБУ розповіли про курс на найближчі місяці

Олег Пендзин говорить, що зниження облікової ставки підвищить попит на валюту, тому курс на нинішньому тижні залежатиме від дій Нацбанку.

“Якщо регулятор збільшить продажі валюти на міжбанківському ринку пропорційно до зростання попиту, нинішній готівковий курс збережеться. Якщо не збільшить – долар може здорожчати на 20-30 коп., до 38,8 грн/долар у продажу”, – пояснив Олег Пендзин.

Продавати чи купувати валюту
Експерти не радять зараз продавати валюту без крайньої необхідності. А от щодо її купівлі думки розійшлися.

Шукайте деталі в групі Facebook